Aardgasvrij wonen - Voortgang

Om klimaatverandering te verminderen gaan we op den duur aardgasvrij wonen. Koken en verwarmen gaan dan niet meer met aardgas. Hoe dan wel? Er zijn verschillende mogelijkheden. De ontwikkelingen gaan snel en we ontdekken nieuwe warmtebronnen. Het lukt bijvoorbeeld steeds beter warmte te halen uit de lucht, uit diepere aardlagen, vijvers, rivieren en zelfs uit rioolwater. Doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg, maar die tijd is echt nodig om samen onze woningen klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.

Welke wijken zijn het eerst aan de beurt?

Het college heeft de Transitievisie Warmte vastgesteld. We pakken het stap voor stap aan. We starten in wijken met meer dan 90 procent eengezinswoningen gebouwd tussen 1950 – 1990 én in wijken met hoger dan gemiddelde warmtevraag.

  • Amerongen Noordwest
  • Doorn-West
  • Doorn-de Wijngaard
  • Doorn Centrum
  • Leersum Noordoost
  • Wildbaan-Dennenburg Driebergen-Rijsenburg
  • Oosterlaan en omgeving in Driebergen
  • De Hofjes/de Driesprong in Maarn

In deze wijken gaan we in gesprek met bewoners en andere belanghebbenden over een wijkisolatieplan met isolatiemaatregelen. Dit betekent niet dat andere inwoners nog niet aan de slag kunnen. Tijdens bijvoorbeeld natuurlijke momenten, zoals de vervanging van een CV-ketel of de verbouwing van een woning, willen we bewoners helpen de juiste concrete stappen te zetten naar aardgasvrij.

Mijn wijk is uitgekozen als wijk waar gestart wordt: wat betekent dit voor mij?

In deze wijken organiseren we eerst een startmoment, om kennis te maken en te ontdekken wat wijkbewoners graag willen. Als u in één van deze wijken woont, laten we u weten wanneer we in de wijk zijn en hoe u mee kunt doen en kunt profiteren van de gezamenlijke aanpak. Tot 2025 werken we aan de voorbereiding op aardgasvrij wonen. Na 2025 is meer duidelijk over de mogelijkheden om daadwerkelijk over te stappen op duurzame warmtebronnen. Wanneer er voor een specifieke locatie één of meerdere duurzame warmtebronnen in beeld zijn, gaan we opnieuw met de wijk in gesprek. Dan maken we samen een plan om de overstap goed te kunnen maken.

Ik woon niet in een van deze wijken. Kan ik toch al iets doen?

Iedereen kan aan de slag met (de voorbereiding van) de overstap naar aardgasvrij wonen. 'Logische' momenten om stappen te zetten zijn bijvoorbeeld de vervanging van een cv-ketel, restyling van de keuken of verbouwing van de woning. U kunt nu al overstappen op inductie of de vloer isoleren. Misschien kunt u zonnepanelen op uw dak leggen die niet alleen elektriciteit opwekken maar ook de warmte uit het zonlicht benutten (PVT-panelen). We helpen u graag om concrete stappen te zetten naar een aardgasvrije toekomst in een comfortabel huis. De gemeente organiseert ook gezamenlijke inkoopacties. Kijk op Jouwhuisslimmer.nl voor informatie over het verduurzamen van uw woning, leveranciers en tips voor financiering.
 

Mijn cv-ketel is aan vervanging toe. Wat nu?

Dit is een goed moment om na te gaan of uw woning al verwarmd kan worden zónder aardgas. Bijvoorbeeld met een all electric warmtepomp. Mogelijk is voor u een hybride warmtepomp een optie of kunt u warmte terugwinnen uit mechanische ventilatie. Kiest u voorlopig toch voor een nieuwe cv-ketel dan zijn er zuinige modellen op de markt. Deze kunt u combineren met een zonneboiler. Bij het installeren van een nieuwe cv-ketel is het wettelijk verplicht om deze waterzijdig in te regelen. Zo wordt deze zo zuinig mogelijk afgesteld. Een bestaande cv-ketel waterzijdig laten inregelen kan ook. Dit zorgt vaak voor een flinke besparing op aardgas. Er is ook vaak subsidie beschikbaar voor warmtepompen. Voor onafhankelijk advies en actuele subsidiemogelijkheden kunt u terecht bij het energieloket Jouw Huis Slimmer.

Op dit moment hebben wij nog geen goede collectieve alternatieven in beeld voor aardgas. Mogelijk zou de RWZI Driebergen warmte kunnen leveren aan een gedeelte van Driebergen, via een warmtenet. Er wordt onderzocht op welke manier dit technisch en financieel haalbaar zou kunnen worden en of wijkbewoners hier interesse in hebben. Woont u op een plek die hiervoor in aanmerking zou kunnen komen? Dan wordt u hierover geïnformeerd.

Wilt u nu een cv-ketel vervangen? Dan hebben de onderzoeken naar een warmtenet geen consequenties voor u. Het duurt nog jaren voordat een eventueel warmtenet in bedrijf komt.​

Mijn gaskookplaat is aan vervanging toe. Wat nu?

Laat u binnenkort een nieuwe keuken installeren of wilt u uw gasfornuis vervangen? Dat is een mooi moment om over te stappen op elektrisch koken. Bijvoorbeeld op inductie. Laat u goed adviseren over de benodigde elektriciteitsaansluiting. Bijvoorbeeld via Jouwhuisslimmer. Voor inductie kan een aanpassing in uw meterkast nodig zijn. Pannen waar een magneet aan blijft kleven, zijn geschikt voor inductie. Andere pannen kunnen alleen nog gebruikt worden door er een magnetisch warmteplaatje onder te plaatsen, dat langzaam opwarmt en afkoelt. Wilt u nog niet over op elektrisch koken maar gaat u wel verbouwen? Laat dan alvast een elektriciteitsdraad of loze leiding naar de keuken aanleggen: dan kunt u later eenvoudiger overstappen.

Dashboard transitie warmte: hoe ver zijn we al?

In het Dasboard Warmtetransitie staat hoe ver we al op weg zijn met de voorbereiding voor aardgasvrij wonen. U ziet hier het energiegebruik (gas en elektriciteit), de CO2-uitstoot en welk energielabel bekend is. Openbare gegevens en gegevens van Stedin op het niveau van postcodegebied (cijfers en letters) zijn de basis. Dit Dashboard wordt jaarlijks bijgewerkt. Kloppen de gegevens van uw woning niet? Stuur dan een bericht naar duurzamewijk@heuvelrug.nl. Geef aan dat u reageert op het Dashboard en wat er volgens u moet worden aangepast. Wij nemen dit bij de eerstvolgende jaarlijkse actualisatie mee.

Wat gebeurt er in die eerste wijken?

We kijken per wijk wat we met elkaar kunnen doen om minder warmte nodig te hebben. We maken een wijkplan, samen met wijkbewoners en andere belanghebbenden in de wijk. Daarin staat hoe we ervoor kunnen zorgen dat we flink kunnen besparen op aardgas. Afhankelijk van de wensen kunnen 
wijkbewoners er bijvoorbeeld voor kiezen samen isolatie in te kopen met een goede prijs, een betrouwbare leverancier en een aannemer die de hele straat in één maand isoleert. Of bewoners gaan samen naar een informatiecentrum of lezing over (hybride) warmtepompen en isolatiematerialen. Veel van deze acties kunnen we samen in gang zetten. Inwoners nemen het initiatief, de gemeente ondersteunt het proces.