Afkoppelen regenwater

Ook u kunt regenwater afkoppelen. Goed tegen droogte of wateroverlast in uw tuin.

Door de gevolgen van klimaatverandering krijgen we ook in onze gemeente steeds vaker last van droogte, zachte en nattere winters, wateroverlast en extreme hitte. Dat geeft problemen in onze woonomgeving, in de natuur, bij de landbouw en voor drinkwatervoorraad. 

Samen met de gemeente maken steeds meer inwoners, organisaties en bedrijven onze leefomgeving groener, veiliger en gezonder. Voor nu én later.

Onze dorpen liggen deels onderaan de heuvelrug. Veel regenwater verdwijnt nu in het riool of stroomt de heuvelrug af richting dorpen en uiteindelijk naar het regionale watersysteem. Daken en verhardingen voeren het regenwater nu nog te vaak af op de riolering. Liever houden we het water vast of gebruiken het opnieuw. 

Terwijl in de zomer de grond verdroogt en planten verdorren, komt bij een bui het regenwater via goten en regenpijpen in het riool terecht. Bij een zomerse stortbui krijgt het riool soms zoveel water te verwerken, waardoor de straten vol water komen te staan en dat zorgt voor overlast.

Afkoppelen helpt!

Een versteende omgeving houdt bovendien hitte vast. Dat is niet goed voor de mens en de biodiversiteit. Voor het behoud van een veilige en gezonde leefomgeving is het belangrijk dat het regenwater voortaan niet meer wordt afgevoerd via het riool maar op de plek blijft, daar waar het valt. Dit is goed voor de grondwaterstand, het milieu, voor uw tuin, voor de vogels, de vlinders en de insecten en daarmee goed voor ons allemaal! Door zoveel mogelijk verharding in te ruilen voor groen of door af te koppelen worden de effecten van hevige regenval minder groot.

Dit doet gemeente Utrechtse Heuvelrug

Om in te spelen op de klimaatverandering moeten we onze omgeving flink aanpassen. Wij nemen maatregelen in de openbare ruimte om wateroverlast te voorkomen en verdroging van de bodem tegen te gaan. We willen dat regen zoveel mogelijk de grond in kan op de plek waar het valt. Samen met alle betrokken partijen op de Utrechtse Heuvelrug hebben we in de 'Blauwe Agenda' afspraken gemaakt om verdroging en wateroverlast te voorkomen.

Zo vervangen we bijvoorbeeld in verschillende dorpen de riolering. De huidige riolering bestaat vaak nog uit één buis waarbij zowel het regen- als het vuilwater wordt ingezameld en getransporteerd naar rioolwaterzuivering. Deze buis wordt vervangen door twee rioleringsbuizen: één voor het vuil water wat wordt getransporteerd naar de rioolwaterzuivering. En één voor het hemelwater dat door een geperforeerde (gaten) buis zorgt dat het schone regenwater ter plekke kan infiltreren in de bodem. Hierdoor wordt droogte tegengegaan, omdat de grondwaterstand wordt aangevuld. Ook wordt hiermee de wateroverlast tegengegaan, omdat er minder regenwater wordt verzameld in één rioolbuis. Tot slot komt het water dat wordt geïnfiltreerd in de bodem weer beschikbaar als drinkwater doordat er in onze gemeente op verschillende locaties grondwater wordt opgesomd voor onze drinkwatervoorraden.

Dit kunt u zelf doen

Ook u kunt regenwater afkoppelen. U kunt bijvoorbeeld uw regenpijp afzagen en het schone regenwater rechtstreeks in uw tuin laten lopen. Goed om u hierover te informeren, zodat dit wel op de juiste manier gebeurt. Kijk bijvoorbeeld eens op deze site, waarop een filmpje staat hoe u dit het beste kunt doen: https://klimaatklaar.nl/jij/koppel-regenpijp-af.

Als huiseigenaar heeft u ook een belangrijke rol bij het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving. U kunt uw dak en gevels met groen beplanten. Of maak van uw tuin een echte Heuvelrugtuin. Daarin kan het regenwater beter in de grond wegzakken, zorgen bomen en planten voor afkoeling en voelen vogels, vlinders en bijen zich thuis. Dus: tegels eruit, groen erin. Kies de juiste plant op de juiste plek. Groene vingers of niet, groot of klein budget: met uw tuin maakt u het verschil, tips en inspiratie vindt u onder andere op de website: https://klimaatklaar.nl.

 
Het mooie van alles wat u zelf onderneemt tegen droogte, wateroverlast en hitte is dat het de omgeving direct verbetert. U zorgt voor meer groen, verkoeling en biodiversiteit. U geniet meer van uw tuin en het tuinieren, én u draagt bij aan een gezonde en klimaatbestendige omgeving.

Win-win-win dus! Pluspunten: biodiversiteit, gras is groener dan bij de buren, gezonder leven!

Wij helpen u graag

U heeft hierboven kunnen lezen waar de gemeente al aan werkt en wat u zelf kunt doen. Bij de grotere projecten aan de riolering (zoals in Driebergen en Amerongen) stimuleert de gemeente bewoners actief om af te koppelen. Afkoppelcoaches bezoeken de bewoners in de straten waar de riolering is vervangen en infiltratiebuizen aangelegd zijn. Deze afkoppelcoaches geven advies hoe bewoners zelf kunnen afkoppelen en vervolgens worden bewoners praktisch geholpen om af te koppelen. Dat is nog eens eenvoudig en snel. Bovendien betaalt de gemeente het advies, het afkoppelen en het materiaal wat hiervoor nodig is. Goede deal toch?

Bewoners die hiervoor in aanmerking komen krijgen hierover een brief en bezoek van de afkoppelcoaches. 

Wilt u meer weten over afkoppelen? Neem dan contact op met projectleider Simon Medendorp via regenwater@heuvelrug.nl.
 

Regenpijp afgekoppeld van de riolering zodat het regenwater de tuin in loopt