Bomen kappen

Met de vergunningcheck op het Omgevingsloket ziet u makkelijk of u een vergunning nodig heeft voor het kappen of ingrijpend snoeien van een boom. Is dat het geval dan vraagt u de vergunning online aan via het Omgevingsloket.

Wanneer heeft u een kapvergunning nodig?

  • Voor het kappen van bomen met een stamomtrek van 94 centimeter of meer (minimaal doorsnee van 30 cm). U meet dit op 1,30 meter hoogte vanaf de grond. Heeft de boom meerdere stammen? Meet dan de omtrek van de dikste stam
  • Voor het knotten, kandelaberen (inkorten van de kruin) of ingrijpend snoeien van bomen waarbij u meer dan 20% van het kroonvolume weghaalt
  • Bij het bouwen, uitbreiden of kabels/leidingen verleggen waarbij de boom of de wortels beschadigd kunnen worden

Onze bomendeskundige komt kijken nadat u een aanvraag heeft ingediend voor een kapvergunning. Wilt u toch vooraf advies? Vraag dan na bij een hovenier of boomadviesbureau.

Wanneer heeft u geen kapvergunning nodig

  • Als de stamomtrek van de boom op 1,30 meter hoogte minder is dan 94 centimeter
  • Voor ruwe berk (Betula pendula) en coniferen (uitsluitend de soorten van het geslacht Thuja en Chamaecyparis)
  • Voor het periodiek vellen (vlak boven het bodemoppervlak afzagen) van hakhout voor regulier onderhoud
  • Voor het periodiek knotten of kandelaberen (inkorten van de kruin) als noodzakelijke beheermaatregel voor knotbomen en gekandelaberde bomen of bij leibomen voor regulier onderhoud
  • Voor vakkundige snoei als u minder dan 20% van het kroonvolume weghaalt
  • Voor houtopstand uitdunnen of dode bomen vellen. U moet dan wel een kapmelding doen. Lees meer hierover onder ‘bomen dunnen’ en ‘dode bomen’

Soms is een activiteit volgens onze bomenverordening vergunningsvrij maar wilt u ook nog iets gaan doen waarvoor een andere vergunning nodig is. Bijvoorbeeld iets aanleggen of als het gaat om een monument. Kijk dit goed na op het Omgevingsloket.

Hoe gaat het verder na de aanvraag?

Na de aanvraag komt onze bomendeskundige langs om de boom te beoordelen. Het advies van de bomendeskundige is onderdeel van ons besluit en bepaalt of wij de vergunning toekennen of weigeren. Wij vergelijken uw belangen met de weigeringscriteria uit de bomenverordening. Als andere belangen belangrijker zijn dan krijgt u geen vergunning. Ook al staat de boom op uw eigen grond.

Redenen om te weigeren zijn bijvoorbeeld:

  • de boom heeft natuurwaarde
  • de boom heeft milieuwaarde
  • de boom heeft cultuurhistorische waarde
  • de boom heeft landschappelijke waarde
  • de boom heeft waarde van stads- en dorpsschoon
  • de boom heeft waarde voor recreatie en leefbaarheid

Meer informatie over de weigeringscriteria leest u in de Bomenverordening Utrechtse Heuvelrug 2022.

Is het belang van kappen groter dan het belang van behoud van de boom? Dan verlenen wij de kapvergunning. Er is dus een afweging. Daarom kunnen wij vooraf niet aangeven of u een vergunning krijgt.

Soms verlenen wij een kapvergunning met een ‘herplantplicht’. U moet dan één of meer bomen herplanten. In ons Herplantbeleid 2010 staat er meer over.

Hoe vraagt u een kapvergunning aan?

U vraagt de kapvergunning aan via het Omgevingsloket. Dit kan met DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven).

Verplichte bijlagen bij uw aanvraag

  • Waarom het nodig is om de boom te kappen
  • Een indicatie om wat voor soort boom het gaat
  • De omtrek van de stam van de boom in centimeters en gemeten op 1,30 meter vanaf de grond
  • Heeft de boom gebreken? Dan ook een onderzoeksrapport van een deskundige waaruit de noodzaak tot kappen blijkt
  • Een foto van de te kappen boom. Op de foto moet duidelijk te zien zijn waarom u de boom wilt kappen of snoeien
  • Een duidelijke situatietekening met aanduiding waar de boom precies staat op uw perceel ten opzichte van het woonhuis, de perceelgrenzen en de eventuele andere bomen die er dichtbij staan
  • Bent u niet de eigenaar van de boom? Stuur dan een schriftelijke toestemmingsverklaring van de eigenaar van het perceel mee. Hierin moet staan dat de eigenaar van de boom u machtigt om de kapaanvraag in te dienen
  • Staat de boom op de erfgrens? Dan is deze boom eigendom van u en uw buren. Stuur dan een schriftelijke toestemmingsverklaring mee van de eigenaar van dat perceel. Hierin moet staan dat uw buren u machtigen om de kapaanvraag in te dienen
  • Eventueel een voorstel tot herplant van een vervangende boom óf een duidelijke reden dat herplant niet mogelijk is

Ontbreken er gegevens? Dan nemen wij de aanvraag niet in behandeling. U krijgt dan van ons een brief waarin staat welke gegevens u nog moet aanleveren en binnen welke tijd u dat moet doen.

Wanneer mag u gaan kappen?

U krijgt van ons een brief met daarin ons besluit. Hierin staat óf en wanneer u met de werkzaamheden mag beginnen. Meestal gaat een kapvergunning 6 weken na het verlenen van de vergunning in. Dient niemand binnen zes weken na het bekendmaken van het besluit bezwaar in? Dan is de vergunning definitief. U kunt dan direct beginnen met het kappen van de boom/bomen.

Hoe lang duurt een vergunningsaanvraag?

Kapaanvragen hebben een termijn van 8 weken waarin een besluit moet worden genomen. De termijn kunnen wij verlengen met 6 weken. Is uw aanvraag niet volledig? Dan krijgt u de tijd om de ontbrekende gegevens in te dienen. De tijd die u daarvoor nodig heeft, telt niet mee in de beslistermijn van 8 weken.

Noodkap

Is de boom een groot gevaar voor de omgeving? Dan kan een versnelde procedure worden gestart. Een melding voor noodkap doet u door een normale vergunningaanvraag via het Omgevingsloket in te dienen. Tegelijk belt u met (0343) 56 56 00 om de noodsituatie te melden.

Onze bomendeskundige komt dan kijken. Als hij de noodzaak bevestigt dan krijgt u toestemming voor de noodkap. U kunt de boom dan direct kappen. U ontvangt een besluit dat direct geldig is. Het noodkapbesluit wordt dan zo snel mogelijk bekend gemaakt. De ingediende vergunningaanvraag gaat wel gewoon door.

Wij weigeren de aanvraag voor noodkap als het niet direct spoedeisend is voor de omgeving. Ook dan gaat de ingediende vergunningprocedure gewoon door.

Wat kost een kapaanvraag?

Voor het in behandeling nemen van een kapaanvraag betaalt u kosten: leges. Deze kosten bestaan uit:

  • een basisbedrag: € 367
  • een bedrag per boom: € 10

Een overzicht van alle legestarieven staat in de legesverordening. Wij stellen de legesverordening en de tarieventabel elk jaar opnieuw vast.

Aanvragen en vergunningen inzien

De vergunningaanvragen en de besluiten staan in het Gemeenteblad. Uw omgeving kan op deze manier weten dat u een boom wilt kappen en eventueel een bezwaar indienen op het besluit. Als extra service staan de aanvragen en vergunningen ook op de gemeentepagina in nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant en op de website.

U kunt langskomen in het cultuurhuis in Doorn om een dossier in te zien. Dit kan alleen op afspraak. U kunt ook het digitale dossier opvragen via omgevingsverzoeken@heuvelrug.nl. Geef in uw bericht duidelijk het kenmerknummer van de vergunningaanvraag of het besluit aan. U vindt dit kenmerknummer op de lijst met gepubliceerde aanvragen en besluiten.

Op de hoogte blijven van bekendmakingen in uw buurt of wijk? Download dan de app Omgevingsalert in de App Store of Google Play Store. Geef aan over welke type meldingen en in welk gebied, u een bericht wilt krijgen.

Bezwaar maken

Bij een besluit via de ‘reguliere procedure’ kan de aanvrager of een belanghebbende (bijvoorbeeld een omwonende) bezwaar maken tegen dat besluit. Dat moet binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Hoe dat gaat leest u bij de gepubliceerde aanvragen en besluiten. Bij de reguliere procedure kunt u niet vooraf een zienswijze indienen.

Een goede band met uw buren is belangrijk. Informeer elkaar altijd vooraf. Ook over de planning van de werkzaamheden. Overleg altijd eerst met omwonenden en vraag of zij bezwaar hebben tegen het kappen van de boom.

Dode bomen kappen

Wel moet u een kapmelding doen via het Omgevingsloket. Voor het kappen van dode bomen hoeft u geen kapvergunning aan te vragen. U mag de dode boom niet kappen vóór onze schriftelijke bevestiging dat dit is toegestaan. Bij een boom met een slechte of achteruitlopende conditie gaat het niet om een dode boom en heeft u wél een kapvergunning nodig.

Gegevens voor de kapmelding

  • Een indicatie om wat voor soort boom het gaat
  • De stamomtrek van de boom, op 1.30 meter boven het maaiveld (de grond)
  • Een duidelijke foto van de boom. Zorg ervoor dat op de foto duidelijk te zien is waarom u de boom wilt kappen (in dit geval: dat het om een dode boom gaat)
  • Een duidelijke situatietekening met aanduiding waar de boom precies staat op uw perceel ten opzichte van het woonhuis, de perceelgrenzen en eventuele andere bomen in de directe omgeving
  • Bent u niet zelf de eigenaar van de boom? Stuur dan een schriftelijke toestemmingsverklaring van de eigenaar van het perceel mee. Hierin moet staan dat de eigenaar van de boom u machtigt om de kapmelding te doen
  • Staat de boom op de erfgrens? Dan is deze boom het eigendom van u en uw buren. Stuur dan een schriftelijke toestemmingsverklaring mee van de eigenaar van dat perceel. Hierin moet staan dat uw buren u machtigen om de kapmelding te doen

Als er gegevens ontbreken, dan  nemen wij de melding niet in behandeling. U krijgt dan van ons een brief waarin staat welke gegevens u (binnen een bepaalde tijd) nog moet aanleveren. Voor een kapmelding betaalt u geen leges

Dunnen van bomen

Dunnen is het verwijderen van bomen met een stamomtrek van 94 centimeter of meer op 1.30 meter boven de grond. Dit is een verzorgingsmaatregel om andere bomen beter te laten groeien. Hiervoor heeft u geen kapvergunning nodig. Een kapmelding is genoeg.

Voordat u kunt gaan dunnen doet u een kapmelding. U mag niet kappen vóór onze schriftelijke bevestiging dat dit mag. U doet de kapmelding via het Omgevingsloket

Gegevens bij de kapmelding

  • Een indicatie om wat voor soort boom het gaat
  • De stamomtrek van de boom, op 1.30 meter boven het maaiveld (de grond)
  • Een duidelijke foto van de te kappen boom. Zorg ervoor dat op de foto duidelijk te zien is waarom u de boom wilt kappen (in dit geval: dat het om het dunnen van een boom/bomen gaat)
  • Een duidelijke situatietekening met aanduiding waar de boom precies staat op uw perceel ten opzichte van het woonhuis, de perceelgrenzen en eventuele andere bomen in de directe omgeving
  • Bent u niet zelf de eigenaar van de boom? Stuur dan een schriftelijke toestemmingsverklaring van de eigenaar van het perceel mee. Hierin moet staan dat de eigenaar van de boom u machtigt om de kapmelding te doen
  • Staat de boom op de erfgrens? Dan is deze boom het eigendom van u en uw buren. Stuur dan een schriftelijke toestemmingsverklaring mee van de eigenaar van dat perceel. Hierin moet staan dat uw buren u machtigen om de kapmelding te doen

Als er gegevens ontbreken, dan nemen wij de melding niet in behandeling. U krijgt dan van ons een brief waarin staat welke gegevens u (binnen een bepaalde tijd) nog moet aanleveren. Voor een kapmelding betaalt u geen leges. Voor een kapmelding betaalt u geen leges.

Boom gekapt zonder vergunning?

Denkt u dat iemand de regels overtreedt? Met een ‘verzoek om handhaving’ kunt u ons vragen om daar iets aan te doen. Het handhavingsverzoek moet schriftelijk en is gericht aan ‘het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug’. Meer informatie over handhavingsverzoeken

Bomen planten

Hiervoor heeft u geen vergunning nodig. Tenzij er in het bestemmingsplan een verbodsbepaling staat voor het beplanten van bomen. Dan kan er alsnog een vergunning nodig zijn voor de activiteit ‘aanleggen’. Controleer dit via het Omgevingsloket.

Een boom moet 50 centimeter van de erfgrens met de buren worden geplant. U meet die afstand vanuit het midden van de voet van de boom. Heesters en heggen mag u aan uw kant direct tegen de erfgrens planten. 

Met toestemming van uw buren mag u de boom wel dichter bij de grens tussen de tuinen planten. Ons advies is om die toestemming dan bij de notaris vast te leggen als ‘erfdienstbaarheid’ en dit op te laten nemen in het kadaster. Nieuwe buren of nieuwe bewoners van uw pand kunnen dan op die afspraak terugvallen.

Staat een boom in de tuin van de buren dichterbij? U kunt de civiele rechter dan toestemming vragen om de boom weg te halen. Ons advies is om wel eerst zelf uw buren te vragen of zij de boom weg willen halen.

Ruzie met de buren of last van elkaar?

Heeft u ruzie met de buren over bijvoorbeeld een heg of boom? Of neemt een boom van de buren lucht of licht weg? Als u er onderling niet uitkomt dan kunt u hiervoor naar de civiele rechter.

Hangen de takken van een boom van de buren boven uw tuin? Vraag de buren dan om de takken af te zagen. Doen ze dat niet? Dan kunt u het zelf doen. U mag daarbij mag u niet op de grond van de buren staan of lopen. Verwijdert u bij het snoeien van overhangende takken meer dan 20% van het kroonvolume? Dan mag u dit niet doen zonder kapvergunning.

Heeft u last van een gemeenteboom? Dat kunt u melden.

Zijn uw vragen niet beantwoord?

Stel uw vraag via Omgevingsverzoeken@heuvelrug.nl. Wij proberen binnen 5 werkdagen uw e-mail te beantwoorden. Wilt u liever teruggebeld worden? Geef dan in uw e-mail een omschrijving van het onderwerp en dat u hierover teruggebeld wilt worden. Binnen 5 werkdagen bellen wij u dan op.

Vragen over een eerder ingediende vergunningsaanvraag? U heeft van ons een brief ontvangen met de contactgegevens van de medewerker die uw aanvraag behandelt. U kunt rechtstreeks met die medewerker contact opnemen.