BuurtWhatsapp

Buurtbewoners zijn extra ogen en oren in de wijk. Steeds meer inwoners gebruiken een BuurtWhatsAppgroep om hun buurt veiliger te maken. Zo wijzen ze elkaar op zaken die spelen in de buurt en kunnen verdachte situaties sneller melden bij de politie. Kijk op de kaart met de BuurtWhatsAppgroepen die al actief zijn en hoe u hierbij kunt aansluiten. 

Is er bij u nog geen BuurtWhatsAppgroep actief? Dan kunt u zelf een nieuwe groep starten met het online formulier. Bent u beheerder van een bestaande groep die nog niet op de kaart staat? Gebruik het online formulier dan om de gegevens aan ons door te geven.

Ondersteuning voor beheerders

Wij maken een e-mailgroep aan van alle beheerders. De beheerder krijgt informatie over hoe wij kunnen helpen. Eén keer per jaar organiseren wij samen met de politie een bijeenkomst voor alle beheerders.

Hoe werkt BuurtWhatsApp?

Gebruik de BuurtWhatsApp alleen waarvoor het bedoeld is. Daarom is het goed om van te voren te weten hoe het werkt.

Melden via Buurt WhatsApp doet u volgens SAAR:

  • Signaleer: u signaleert een verdachte situatie
  • Alarmeer: u belt de politie 112 en meldt de verdachte situatie
  • App: u appt in de groep wat u gezien heeft, inclusief looprichting en signalement en dat u de politie hebt gebeld
  • Reageer: als u het aandurft, maakt u contact met de persoon. Dit kan door aanspreken of door de persoon aan te kijken en zo te laten merken dat hij of zij gezien is

Wat is een verdachte situatie?

Een verdachte situatie is een situatie die volgens u niet in uw wijk past en waarbij u een onderbuikgevoel krijgt. Een 'verdachte' auto kan natuurlijk ook een bezoeker van de buren zijn. Via een app aan de buurt weet u snel of het echt om een verdachte situatie gaat.

Foto's en films delen

Foto’s en films zijn handig als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet mogen beelden van verdachten niet (online) openbaar worden gemaakt. Een Buurt WhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s en films weinig privacy-problemen zal opleveren.

Wees wel terughoudend met het delen van foto’s en films van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. Vaak is een signalement ook genoeg.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Stel deze dan via veilig@heuvelrug.nl of bel Esther Willemsen: (0343) 56 56 00.