Gemeente schakelt over op elektrisch gereedschap

Als medewerkers van de openbare ruimte straten vegen of werken in de plantsoenen, geeft dit geluidsoverlast. En soms ook stank van de uitlaatgassen. Bovendien stoten gereedschappen CO2 uit, iets wat we juist willen voorkomen. Daarom schakelen we over op elektrisch gereedschap. Denk hierbij aan bosmaaiers, bladblazers, motorzagen, heggenscharen en een veegmachine. De overstap verloopt stap voor stap. Het huidige gereedschap wordt nog gebruikt tot dat dit echt aan vervanging toe is. Elektrisch gereedschap is stiller, heeft geen uitlaatgassen en is dus beter voor de inwoners en omgeving.

Eerste elektrische veegmachine in gebruik genomen

Wethouder Anouk Haaxma heeft de nieuwe elektrische veegmachine in gebruik genomen. “We werken aan een klimaatneutrale gemeente. Daar hoort ook duurzaam gereedschap bij. Bovendien vinden we het belangrijk dat onze inwoners zo min mogelijk overlast ervaren van de werkzaamheden op straat of in de plantsoenen. Daarbij helpt dit gereedschap. Dat is veel prettiger voor inwoners en beter voor de omgeving. Daarom ben ik blij dat de raad heeft besloten tot de aanschaf van elektrisch gereedschap. Deze veegmachine wordt ingezet in winkelcentra, straten en pleinen. Het is de eerste elektrische veegmachine in onze gemeente.  Medewerker Bert Cornelisse werkt hiermee en heeft uitgelegd hoe deze machine werkt. Hij vertelde dat veel inwoners heel positief reageren op de elektrische veegmachine. Veel duimpjes omhoog van inwoners, dat is heel mooi.”

Duurzame brandstof als elektrisch niet mogelijk is

Niet voor alle apparatuur is het mogelijk om elektrische apparatuur te gebruiken. Bijvoorbeeld apparatuur die op diesel rijdt, zoals strooiwagens en de grote vrachtauto’s. Voor deze auto’s gebruiken we duurzame brandstof: HVO 100 diesel. Deze diesel geeft een reductie van 90% op de CO2 uitstoot.

Bert Cornelissen geeft uitleg aan Anouk Haaxma over de werking van de veegmachine