Op deze pagina staan hulp en voorbeelden om uw omgeving goed te informeren en te betrekken bij uw plan.

Heeft u een plan of initiatief? Dan heeft u niet alleen met de gemeente of andere overheden te maken. Het is ook belangrijk dat u praat met de buren en anderen die iets van uw plan gaan merken. Dat heet participatie. U vertelt uw buren en anderen over uw plan en vraagt naar hun zorgen, wensen of ideeën. Daarna kijkt u of en hoe u in uw plan rekening kunt houden met hun belangen. Bij uw vergunningaanvraag stuurt u hiervan een kort verslag mee.

Het is goed om de omgeving al vroeg te betrekken bij uw plan. Neemt u de ideeën en belangen van andere mensen en organisaties mee? Dan wordt het vaak een beter plan of heeft de omgeving meer begrip voor uw plan. Het zorgt bijvoorbeeld voor meer woon- en werkplezier in de buurt of wijk of levert minder hinder op voor omwonenden. Bovendien kan de overheid met een duidelijk beeld van alle belangen een goed besluit nemen. Soms is participatie verplicht.

Wie betrekken?

Wie informeert u of nodigt u uit om mee te denken? Dit zijn over het algemeen (groepen) mensen die last of plezier van uw plan (of beleidsvoorstel) kunnen gaan hebben. Het overzicht wie te betrekken is niet uitputtend, maar geeft een beeld van de partijen waar u aan kunt denken. Afhankelijk van het onderwerp betrekt u bepaalde mensen of organisaties. We hebben deze ingedeeld in een aantal categorieën, zoals belanghebbenden, verenigingen, publieke organisaties en ondernemers. Bekijk goed wie voor uw project of plan belangrijk is. 
 

Praktische tips vooraf

Uw plan kan invloed hebben op uw omgeving. Het is dus belangrijk dat u belanghebbenden tijdig informeert en betrekt. Hoe u dat kunt doen, leest u in onze Praktische tips vooraf

Voorbeeldbrief omgeving informeren

Wilt u uw omgeving met een brief op de hoogte brengen? De Voorbeeldbrief om uw omgeving te informeren geeft u alvast een begin. Op basis van uw eigen situatie en plannen kunt u schrappen, toevoegen of herschrijven.  

Voorbeeldbrief uitnodiging thuis 

Bij een groter plan of als u dat prettig vindt kunt u ervoor kiezen om mensen uit te nodigen om hen mondeling te informeren. De Voorbeeldbrief uitnodiging thuis is een begin voor een uitnodiging. Op basis van uw eigen situatie en plannen kunt u schrappen, toevoegen of herschrijven.  

Tips om in gesprek te gaan 

Wilt u mensen uitnodigen voor een bijeenkomst om hen mondeling op de hoogte te brengen en in gesprek te gaan? In Tips om in gesprek te gaan leest u waar u aan kunt denken bij het organiseren van zo’n bijeenkomst. Afhankelijk van hoe groot u het wilt aanpakken.

Hulpmiddelen voor het gesprek

Wilt u uw omgeving laten meedenken over of laten reageren op uw plannen? Dan kunnen verbeeldingen helpen om op een gestructureerde en leuke manier informatie op te halen en vast te leggen. Dan kunt u dit achteraf nog eens nalezen. Of maak er een foto van en stuur dat naar alle aanwezigen. U kunt de verbeeldingen op meerdere manieren gebruiken. Licht eerst uw plan toe en beantwoord eventuele vragen. Daarna haalt u reacties op. Daar zijn de verbeeldingen handig voor.

Reacties ophalen met verbeelding 1

Print Reacties ophalen verbeelding 1 groot uit en hang hem op. Zet bovenin de titel van uw plan. Bijvoorbeeld ‘bouw van een nieuwe woning’. Noteer in het midden de hoofdpunten van uw plan: werkzaamheden, planning, mogelijke overlast, enzovoort. Vraag elke aanwezige om zijn of haar reactie in een vakje te noteren: opschrijven of plak post its. Bespreek de reacties met elkaar en kijk hoe u daar rekening mee kunt houden in uw plan. Dit kunt u er eventueel bij schrijven. 

Reacties ophalen met verbeelding 2

Print Reacties ophalen verbeelding 2 groot uit en hang hem op. Zet onderin de titel van uw plan. Bijvoorbeeld ‘bouw van een nieuwe woning’. Vraag elke aanwezige om zijn of haar reactie in een vakje te noteren: opschrijven of plak post its. Bespreek de reacties met elkaar. De hoofdpunten uit alle reacties noteert u in het midden. Schrijf erbij welke afspraken jullie maken. 

Reacties ophalen met verbeelding 3

Print Reacties ophalen verbeelding 3 groot uit en hang hem op. Zet bovenin de titel van uw plan. Bijvoorbeeld ‘bouw van een nieuwe woning’. Vraag de aanwezigen om in het groene vlak te noteren waar ze positief over zijn, in het oranje vlak waar ze vragen over hebben en in het rode vlak waar ze zich zorgen over maken. Schrijf dit op of plak post its. Bespreek de reacties met elkaar. Welke vragen zijn er nog? Welke zorgen leven er? Welke afspraken kunnen jullie daarover maken? 

U kunt ook iedereen een eigen formulier laten invullen. Eventueel anoniem. U verzamelt de formulieren en bekijkt de reacties. 

Een kaart door de brievenbus

Wilt u uw buren kort en bondig informeren? Wie weet komen de kaartjes ‘Wij gaan verbouwen’, ‘Sorry voor de overlast’ of ‘Het klussen is klaar’ van pas.

Raamposter Wij Verbouwen

Met de raamposter Wij Verbouwen ziet iedereen die voorbij loopt dat u aan het verbouwen bent.