Kinderopvang starten
Goede kinderopvang is erg belangrijk. Kinderen moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Daarom heeft de Rijksoverheid kwaliteitseisen opgesteld waaraan kinderopvangorganisaties zich moeten houden.
Er zijn verschillende soorten kinderopvang die u kunt starten:
- kinderdagverblijf
- gastouderbureau
- buitenschoolse opvang (BSO)
Neem voordat u gaat starten het stappenplan kindercentrum starten of het stappenplan gastouderbureau starten door op de website van het Ondernemersplein.
Wilt u gastouder worden? Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.
Locatie
- Heeft u een locatie gevonden? Bekijk dan ook het bestemmingsplan van die locatie
- Ga na welke vergunningen u nodig heeft
- Is de locatie volgens het bestemmingsplan niet geschikt voor kinderopvang? Dan kunt u de gemeente vragen om toch toestemming te geven
Brandveiligheid
Heeft uw kinderopvang ruimte voor meer dan 10 kinderen die jonger zijn dan 12 jaar? Dan is een vergunning voor brandveiligheid verplicht. In andere gevallen doet u een 'gebruiksmelding'.
Verklaring omtrent het Gedrag (VOG)
- Vraag een VOG Rechtspersonen aan. Hiermee kunt u bewijzen dat uw organisatie en uw medewerkers op leidinggevende functies geen strafbare feiten hebben gepleegd
- Alle medewerkers van de kinderopvang moeten in het bezit zijn van een VOG Particulieren met screeningsprofiel 84 (zorgdragen voor minderjarigen) of 86 (werkzaam in de kinderopvang). U kunt dit op 2 manieren regelen:
- U zet de aanvraag voor iedere medewerker online klaar op de website van Justis. Daarna logt iedere medewerker in met DigiD en maakt de aanvraag af
- U geeft iedere medewerker een aanvraagformulier waarmee ze de VOG zelf kunnen aanvragen bij de gemeente
- Met een VOG kunnen u en uw medewerkers zich inschrijven in het personenregister kinderopvang van DUO. Iedereen die woont of werkt op een plek waar kinderen worden opgevangen, moet zich inschrijven in het personenregister kinderopvang
Aanmelden bij Geschillencommissie Kinderopvang
Meld uw kinderopvang aan bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Zonder aanmelding kunt u zich niet laten registreren door de gemeente (zie volgende stap).
Werkwijze indienen aanvragen en doorgeven wijzigingen verandert
Binnenkort verandert de werkwijze voor het indienen van aanvragen en wijzigingen in het landelijk register kinderopvang.
Vanaf 18 maart 2024 moeten alle aanvragen en wijzigingen doorgegeven worden aan de GGD-regio Utrecht via registratie@ggdru.nl en niet meer via de gemeenten. De houders worden per e-mail geïnformeerd.
Registreren bij Landelijk Register Kinderopvang (LRK)
Ouders kunnen in het register gegevens van kinderdagverblijven opzoeken en rapporten van de GGD-inspectie bekijken. Zonder registratie in het LRK kunt u niet starten met uw kinderopvang.
Pedagogisch beleidsmedewerker
Kinderopvangorganisaties moeten een pedagogisch beleidsmedewerker hebben. Deze pedagogisch beleidsmedewerker coacht de pedagogisch medewerkers bij de dagelijkse werkzaamheden. Iedere pedagogisch medewerker wordt elk jaar gecoacht. Ook houdt de pedagogisch beleidsmedewerker zich bezig met de ontwikkeling van pedagogisch beleid.
Wijzigingen in de gegevens
Veranderde gegevens geeft u direct door met een van deze wijzigingsformulieren: