Kleine windmolens

Kleine windmolens, ook wel boerderijmolens of erfmolens genoemd, worden gebruikt voor kleinschalige opwekking van elektriciteit. De energieopbrengst kan vergeleken worden met dat van een groot dak vol zonnepanelen. Een boerderijmolen levert echter veel minder energie op dan een grote, industriële windturbine. Voor dezelfde opbrengst van één grote windturbine heb je dan meer dan 500 kleine molens nodig.

Kijk op de website van HIER voor meer informatie over horizontale en verticale asturbines.

Zijn kleine windmolens toegestaan in de gemeente?

Het is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in principe toegestaan om kleine windmolens te plaatsen, mits hiervoor een vergunning wordt verleend. In 2019 voerde een groep studenten een onderzoek uit naar de potentie van deze kleine molens voor onze gemeente. De conclusie was dat de molens in de meeste gevallen niet financieel rendabel zouden zijn, gezien de lage windsnelheid in onze gemeente op deze hoogte. Er zijn op dit moment nog geen kleine windmolens geplaatst in de gemeente.

In ons beleid staat dat boerderijmolens in goede aansluiting op de bestaande bebouwing moeten worden gebouwd, om verrommeling te voorkomen. Daarnaast gelden de voorwaarden van de provincie.

Provinciale omgevingsverordening

De provincie stelt een aantal regels ten aanzien van kleine windmolens. Deze regels staan in de provinciale Omgevingsverordening. In Natura2000 gebieden is het niet toegestaan om kleine windmolens te plaatsen.

Artikel 5.3 Instructieregel kleine windturbine

  1. Een omgevingsplan dat betrekking heeft op locaties binnen Kleine windturbine kan regels bevatten die de realisatie van windturbines tot een ashoogte van 20 meter toestaan onder de voorwaarde dat de windturbines worden geplaatst op of in aansluiting op bestaande bouwpercelen.
  2. In afwijking van het eerste lid is een windturbine tot een ashoogte van 30 meter toegestaan indien dat noodzakelijk is om volledig of bijna volledig in eigen energiebehoefte van de bestaande bouwwerken te voorzien.
  3. De motivering van een omgevingsplan bevat een onderbouwing waaruit blijkt:

    a. dat aan de genoemde voorwaarden is voldaan; en
    b. dat de energieopbrengst van die windturbine opweegt tegen de impact die de turbine heeft op de omgeving.

Ik wil een aanvraag indienen voor een kleine windmolen, wat moet ik doen?

U dient een verzoek tot vooroverleg in via onze website. Zo’n verzoek wordt vervolgens behandeld op de intaketafel, waarbij het plan wordt getoetst aan het ruimtelijk beleid van de gemeente. Ook gelden de voorwaarden uit de provinciale omgevingsverordening. Voor het aanvragen van een vergunning brengen wij leges in rekening. Het uiteindelijke besluit wordt door de gemeenteraad genomen.

Het plaatsen van erfturbines mag geen negatieve effecten op vogels en vleermuizen hebben. Daarom is natuuronderzoek verplicht. Dit onderzoek toont de effecten van de turbine op beschermde soorten.