Meestgestelde vragen en antwoorden bewonen recreatiewoning

Wij zijn een aantrekkelijke gemeente voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Vakantiegasten en recreanten zijn dan ook van harte welkom.

Eigenaren van de recreatieterreinen kunnen bijdragen aan een goed verblijf van gasten in onze gemeente. Hiervoor is het belangrijk dat er goede recreatieverblijven zijn. En dat deze vernieuwd worden als dat nodig is. Het belangrijkste is dat deze verblijven beschikbaar blijven waarvoor ze zijn: voor recreatief verblijf van onze gasten.

Op sommige recreatieterreinen wordt in meer of mindere mate gewoond. Dit is niet goed voor de natuur en het buitengebied. Veel recreatieverblijven voldoen ook niet aan de landelijke brandveiligheidseisen voor gebruik als woning. Wonen op recreatieterreinen kan ook andere problemen veroorzaken. Zo is er risico van ondermijning en het verhinderen van de ontwikkeling van recreatieterreinen. 

Wij willen de kwaliteit van de recreatieterreinen verbeteren. Daarvoor is een nieuw en toekomstgericht bestemmingsplan recreatieterreinen vastgesteld (nu onderdeel van het Omgevingsplan). Met aandacht voor behoud en ontwikkeling van natuurwaarden en landschappelijke kwaliteiten.

Wij treden op tegen het niet-recreatief gebruik van recreatieverblijven dat is ontstaan na 31 oktober 2003 én tegen huisvesting van arbeidsmigranten. 

Meer informatie?

Hieronder staan de meeste veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de gemeente via (0343) 56 56 00 of per e-mail via recreatieterreinen@heuvelrug.nl

Goed om te weten: de Sociale Dorpsteams ondersteunen inwoners met vragen of hulp. Zij geven informatie en advies over bijvoorbeeld zorg, opvoeden en wonen. Zij helpen of denken met u mee maar kunnen u geen woning bieden. Informatie en contactgegevens staan op de website Samen Op de Heuvelrug.

Wanneer bewoon je een recreatieverblijf?

Wordt een recreatieverblijf als hoofdverblijf gebruikt? Dan is dat bewoning. U leidt dan van daaruit uw dagelijkse leven zoals werken, school, en andere activiteiten. Vaak bent u op dit adres ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Als dat zo is, dan noemen we het niet-recreatief gebruik.

Mag ik wonen in een recreatieverblijf? Bijvoorbeeld in een chalet, stacaravan of recreatiewoning?

Nee, dat mag niet. In het Omgevingsplan staat dat wonen in een recreatieverblijf niet mag. Het plan beschrijft ook welk gebruik binnen een gebied wel mag. In dit geval is het gebied een recreatieterrein. Op recreatieterreinen mag je alleen recreëren en niet wonen.

Ik woon een deel van het jaar anders. Is het dan nog steeds niet-recreatief gebruik van het recreatieverblijf?

Ja, als u een recreatiewoning als hoofdverblijf gebruikt dan is dit 'wonen'. Ook als u er bijvoorbeeld maar 4 maanden per jaar verblijft. Zie hiervoor ook het antwoord onder 'Wanneer bewoon je een recreatieverblijf'.

Als jullie mij inschrijven in de Basisregistratie personen op het adres van een recreatieverblijf, geven jullie hiermee toch toestemming om er te wonen?

Nee, dat klopt niet. Dit heeft niets met elkaar te maken. Wij moeten u inschrijven op het adres waar u echt woont. Dat zijn wij verplicht volgens de Wet basisregistratie personen. Dit is niet hetzelfde als wat er volgens het Omgevingsplan is toegestaan.

Ik sta ingeschreven in de Basisregistratie personen op een ander adres (bijvoorbeeld van een familielid). Mag ik dan in een recreatieverblijf wonen?

Als u woont in een recreatieverblijf dan is dat uw hoofdverblijf. Volgens de wet moet u zich inschrijven waar u uw hoofdverblijf heeft.   

Waarom kunnen jullie het wonen in mijn recreatieverblijf niet legaliseren?

Wij zijn niet de enige die hierover gaan. Onder andere de provincie Utrecht heeft hier regels over. Veel recreatieterreinen liggen in de natuur en/of in het buitengebied waar wonen niet mag. Daarnaast lukt het de recreatieondernemers en de gemeente zo niet de recreatieterreinen te verbeteren.

Het wonen in mijn recreatieverblijf is al langere tijd gedoogd. Kunnen jullie mij dwingen te stoppen met wonen in een recreatieverblijf?

Ja, wij kunnen u dwingen te stoppen met wonen in een recreatieverblijf. 

Alleen als u al voor 31 oktober 2003 in uw recreatiewoning woonde, kunt u onder bepaalde voorwaarden blijven wonen. U kunt dan in aanmerking komen voor een gedoogbeschikking. Die gedoogbeschikking is persoons- en objectgebonden. Heeft of krijgt u deze beschikking? Dan kunt u in de huidige recreatiewoning blijven wonen. U mag niet naar een andere recreatiewoning verhuizen. De gedoogbeschikking is ook niet over te dragen aan een ander persoon. Zelfs niet bij overlijden of verhuizen.

Wat gaan jullie doen tegen niet-recreatief gebruik van recreatieverblijven?

Wij gaan niet overal tegelijk optreden tegen het wonen op recreatieterreinen. U kunt dus een toezichthouder verwachten die komt controleren of in de recreatiewoning gewoond wordt. Is er sprake van wonen? Dan gaan wij daartegen optreden. U krijgt een vaste tijd om vervangende woonruimte te vinden. Heeft u ernstige sociale, medische, financiële of andere problemen? Dan kunt u terecht bij de Sociale Dorpsteams. Zij luisteren naar uw verhaal, denken met u mee en geven informatie en advies. De contactgegevens staan bovenaan deze pagina.

Hoe gaan jullie optreden tegen het wonen?

Als het duidelijk is dat u in een recreatieverblijf woont krijgt u een brief van ons. In deze brief kondigen wij aan dat u moet stoppen met de bewoning. U kunt op deze brief reageren. Veranderen wij na uw reactie niet van mening? Dan ontvangt u ‘een last onder dwangsom’. Dat betekent dat u 1,5 jaar de tijd krijgt om de bewoning te stoppen. Doet u dat niet op tijd dan moet u een ‘dwangsom’ (een geldbedrag) betalen. Kunt u aantonen dat u in die 1,5 jaar er alles aan heeft gedaan om een alternatieve woonruimte te vinden? En dat is nog niet gelukt? Dan kunnen wij de termijn met 1,5 jaar verlengen.  

Wanneer gaan jullie optreden tegen het bewonen van de recreatieverblijven?

Wij treden vanaf 2022 op tegen bewoning van recreatieverblijven.

Ik heb persoonlijke problemen waardoor ik alleen maar in een recreatiewoning terechtkan. Waar moet ik nu naar toe?

Het kan zijn dat u vanwege financiële, sociale of medische problemen op een recreatieterrein bent gaan wonen. Ook dan kunt u hier niet blijven wonen. Uiteindelijk moet u stoppen met de bewoning van de recreatiewoning. Hiervoor kunt u mogelijk wel wat extra tijd krijgen. U kunt dan terecht bij de Sociale Dorpsteams, zij luisteren naar uw verhaal. Een consulent van het Sociaal Dorpsteam kan u geen andere woning bieden, maar kan wel met u meedenken, informatie en advies geven over uw woonsituatie en de problemen die deze oplevert. 

Mag ik mijn recreatiewoning verhuren aan iemand anders om leegstand te voorkomen?

Dat mag maar alleen voor recreatief gebruik.