Monument verbouwen, herstellen of onderhouden
Voor wijzigingen, restauratie of groot onderhoud aan een monument is een vergunning nodig, ook wel een ‘omgevingsvergunning voor de activiteit: monumenten’. Dit is vastgelegd in de Erfgoedwet en de gemeentelijke Monumentenverordening.
Hierin staat onder andere dat een vergunning nodig is voor het afbreken, verstoren of in enig opzicht wijzigen van een monument. Ook voor archeologische monumenten. Bij zowel rijksmonumenten als gemeentelijke monumenten valt het gehele pand onder de verordening. Dus ook het interieur. Aanpassen en verduurzamen van een monument is áltijd maatwerk en hangt af van de specifieke situatie en de monumentale waarden van een pand.
Wanneer is een vergunning niet nodig?
Voor kleinschalig, regulier onderhoud heeft u geen vergunning nodig. Hierbij verandert er niets aan materiaalgebruik, de kleur, vormgeving of detaillering.
Bijvoorbeeld:
• ramen schilderen in dezelfde kleur
• een paar oud Hollandse pannen vervangen door nieuwe exemplaren van dit type
• een rieten dak opstoppen
• kleine rotte delen van een houten kozijn vervangen door nieuwe delen van hetzelfde type hout, met dezelfde vormgeving en profilering
Neem altijd contact met ons op om te vragen of voor bepaalde werkzaamheden een vergunning nodig is. De adviseur monumenten kan u praktische tips voor onderhoud en restauratie en deskundig advies geven.
Procedure omgevingsvergunning
Bij de vergunningaanvraag bekijken we of u rekening houdt met de monumentale waarde. En of u passende oplossingen kiest. Bijvoorbeeld of historische onderdelen behouden blijven of er originele materialen worden gebruikt. Meer informatie hierover staat in de brochure Historische Heuvelrug.
Stappen
- U vraagt een reguliere omgevingsvergunning aan
- Bij de reguliere procedure van acht weken vragen wij de Welstands- en Monumentencommissie Mooisticht om advies over de aanvraag
- Wij kunnen de procedure met maximaal zes weken verlengen
- Na verlening van de vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken bezwaar maken tegen ons besluit
Uitgebreide procedure
Voor ingrijpende aanpassingen aan rijksmonumentale panden en landgoederen geldt meestal de uitgebreide voorbereidingsprocedure van zes maanden (26 weken). Het gaat dan om:
- ingrijpende sloop, of gedeeltelijke sloop
- ingrijpende wijziging van het rijksmonument of een belangrijk deel daarvan. De gevolgen zijn vergelijkbaar met ingrijpende sloop of gedeeltelijke sloop
- reconstructie van een rijksmonument of een belangrijk deel daarvan
- wijziging van het gebruik (herbestemming) van het monument of een belangrijk deel daarvan, waarbij sprake is van wijziging van het monument
Wij vragen behalve aan de gemeentelijke monumentencommissie, ook advies aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ligt het monument buiten de bebouwde kom, dan vragen wij ook advies aan de provincie.
De procedure kan maximaal zes weken worden verlengd bij zeer ingewikkelde of omstreden onderwerpen.
Beschermde dorpsgezichten
Het rijk heeft de historische kern van Amerongen en het dorp Rijsenburg aangewezen als rijksbeschermd dorpsgezicht. De opzet en de bebouwing van Tuindorp Maarn zijn beschermd op basis van de gemeentelijke monumentenverordening. Met als doel het behouden van het bijzondere, historische karakter en de opzet van deze kernen.
Bouwen en verbouwen in een beschermd dorpsgezicht
Voor bouwwerkzaamheden is een vergunning nodig. Dat geldt voor elk bouwwerk in een beschermd gezicht. Uitzondering hierop zijn werkzaamheden aan de achtergevel van een ‘niet als monument beschermd hoofdgebouw’, zolang de achtergevel niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd is.
Controleer of u een vergunning nodig heeft
Via het Omgevingsloket Online kunt u controleren of u een vergunning moet aanvragen. Als dat nodig is, kunt u dat op dezelfde website direct regelen.
Vragen?
Voor vragen over verbouwingen in of bij een monument of beschermd dorpsgezicht neemt u contact op met de adviseur monumenten en cultuurhistorie via (0343) 56 56 00.