Niet in het riool
Schoonmaakdoekjes, billendoekjes, mondkapjes, handschoenen, kattenbakgrit, olie en (frituur)vet hebben één ding gemeen: ze horen niet thuis in het riool. Wat mag dan wel in het toilet? Alleen de drie p’s: poep, plas en toiletpapier.
Nu we allemaal meer thuis zijn, het huis schoon willen houden en met het lekkere weer barbecueën, komt er ook meer huisvuil in het riool terecht. Als het vervolgens een periode heel droog is, spoelt dat vuil niet makkelijk weg en blijft het in het riool liggen. Flinke regenbuien zorgen er daarna voor dat al dat achtergebleven vuil in een keer naar rioolgemalen gaat, waardoor de pompen in de gemalen verstopt raken. En hierdoor eerder kapot gaan.
Huishoudelijk afval hoort niet in het riool
De gemeente heeft regelmatig last van vastlopende pompen in de rioolgemalen doordat mensen spullen door de wc en gootsteen spoelen die niet in het riool thuishoren, zoals luiers, maandverband, tampons, vet en schoonmaakdoekjes. Vooral schoonmaakdoekjes, mondkapjes, vochtig toiletpapier en (frituur)vet zorgen voor problemen in ons rioolstelsel. De doekjes lossen niet op en vormen een bal in de pomp van het gemaal, waardoor deze vastloopt. Als vet en olie in contact komen met koud water stolt het en blijft het aan de rioolbuizen kleven. De steeds dikker wordende laag vormt problemen voor de doorstroming. Uw gootsteen spoelt dan niet meer goed door en het toilet kan overstromen.
Gooi doekjes bij het restafval en lever gebruikt vet in
Mondkapjes, schoonmaakdoekjes, luiers, maandverband en tampons kunt u weggooien bij het restafval. Tip: Zet bij de wc en in de babykamer een klein afvalbakje voor schoonmaakdoekjes, billendoekjes of maandverband en tampons.
Uw (frituur)vet en olie kunt u inleveren op de milieustraat of vetinzamelpunt. Het vet wordt gerecycled tot biobrandstof. Inleveren kan simpelweg door het afgekoelde frituurvet terug te gieten in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Gebruik daarvoor eventueel een trechter.
Lever chemisch afval in
Ook chemisch afval zoals motorolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) bedreigt het functioneren van riolering en vraagt extra inspanning om het afvalwater te zuiveren in de afvalwaterzuivering. Bepaalde chemische stoffen in het riool kunnen voor explosiegevaar zorgen en zijn dus levensgevaarlijk. Bovendien kunnen ze in het oppervlaktewater terechtkomen.
Dus: vang deze middelen op in fles of verfblik en lever ze in op de milieustraat.