Omgevingsvergunning

Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of bedrijfspand heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen. Zorg dat u bij (ver)bouwplannen altijd uw omgeving betrekt. Lees er meer over op de pagina Vooroverleg met de gemeente.

Aan de voor- of zijkant van een woning mag u vaak maar heel beperkt bouwen. De wet gaat er namelijk van uit dat bouwwerken die vanaf de weg of openbaar gebied zichtbaar zijn meer invloed hebben op de directe omgeving dan bouwwerken aan de achterkant van een woning.

Voor een nieuwe aan- of uitbouw, bijgebouw, overkapping of dakkapel bij een recreatiewoning, woonwagen of tijdelijk gebouw heeft u een vergunning nodig. Dat geldt ook voor bouwen in, op of bij een rijks-, provinciaal- of gemeentelijk monument en bij beschermde stads- of dorpsgezichten.

Via het Omgevingsloket Online kunt u controleren of u een vergunning moet aanvragen. Als dat nodig is, kunt u dat op dit Omgevingsloket direct regelen.  

Let op!

Wanneer u wilt gaan bouwen (of verbouwen) moet u nu meestal een bouwvergunning bij ons aanvragen. De nieuwe Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in twee delen: een ruimtelijke vergunning en een technische vergunning. De ruimtelijke vergunning gaat over de vraag of u op een bepaalde plek mag bouwen. Dat is vastgelegd in ons omgevingsplan. De technische bouwvergunning gaat over de vraag of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels en kwaliteitseisen.

Wat heb ik nodig bij het Omgevingsloket?

Verder hangt het van uw aanvraag af welke documenten en gegevens u nodig heeft. Bijvoorbeeld:

  • een constructieberekening of bouwtekening
  • plattegronden van de verdiepingen van het bouwwerk (schaal 1:100)
  • een situatietekening (schaal 1:1000 tot 1:1500)
  • een tekening van de gevelaanzichten (schaal 1:100)
  • dwarsdoorsneden en lengtedoorsneden (schaal 1:100)
  • details over het uiterlijk van het bouwwerk

 Zorg ervoor dat u tekeningen meestuurt die de huidige én nieuwe situatie laten zien.

Hoe lang duurt het?

  • Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt. Deze periode gaat in op de dag dat u de vergunning aanvraagt via het Omgevingsloket
  • Wij kunnen deze termijn eenmalig met 6 weken verlengen
  • Wie het niet eens is met de beslissing van de gemeente, kan binnen 6 weken bezwaar maken

Hoe lang duurt het bij een uitgebreide aanvraag?

  • Als u een uitgebreide aanvraag heeft gedaan, ontvangt u binnen 6 maanden bericht of u de omgevingsvergunning krijgt. Deze periode gaat in op de dag dat u de vergunning aanvraagt via het Omgevingsloket
  • Ook deze termijn kan eenmalig met 6 weken worden verlengd
  • Als de gemeente niet binnen de termijn beslist, ontvangt u niet automatisch de vergunning
  • Wie het niet eens is met de beslissing van de gemeente, kan binnen 6 weken beroep indienen bij de rechtbank. Dit kan alleen als u ook een zienswijze over het ontwerpbesluit heeft ingediend

Wat kost het?

Het kost geld om een omgevingsvergunning aan te vragen (leges). In de legesverordening staat een overzicht van de bedragen. De hoogte van de leges is voor de meeste onderdelen afhankelijk van de bouwkosten.

Vooroverleg

Wilt u weten of uw (ver)bouwplan mag van de gemeente? Of een ontwikkeling mogelijk is? Vraag dan eerst een ‘Vooroverleg’ aan voordat u een definitief aanvraagt. Op de pagina Vooroverleg met de gemeente leggen wij dit verder uit.

Verklaring vergunningsvrij

Twijfelt u of wat u gaat bouwen wel of niet vergunningsvrij is, dan kunt u een Besluit vergunningvrij aanvragen U betaalt hiervoor leges.