Participatie
De Omgevingswet geeft inwoners en anderen meer ruimte om inbreng te leveren als er iets verandert in hun leefomgeving.
Heeft u een plan of initiatief? Dan heeft u niet alleen met de gemeente of andere overheden te maken. Het is ook belangrijk dat u praat met de buren en anderen die iets van uw plan gaan merken. We noemen dat participatie. Het is de bedoeling dat u uw buren en anderen vertelt over uw plan en vraagt naar hun zorgen, wensen of ideeën hierover. En dat u vervolgens kijkt of en hoe u in uw plan rekening kunt houden met hun belangen. Bij uw vergunningaanvraag kunt u hiervan een kort verslag aanleveren.
In de animatie van het Informatiepunt Leefomgeving kunt u zien wat participatie is en welke regels voor participatie de Omgevingswet heeft.
Het is altijd goed om de omgeving al vroeg te betrekken bij uw plan. Als u de ideeën en belangen van andere mensen en organisaties meeneemt dan wordt het vaak een beter plan of krijgt u meer begrip voor uw plan. Het zorgt bijvoorbeeld voor meer woon- en werkplezier in de buurt of de wijk of levert minder hinder op voor omwonenden. Bovendien kan de overheid met een duidelijk beeld van alle belangen goede besluiten nemen. In bepaalde gevallen is participatie verplicht.
Dat geldt ook voor onszelf als gemeente. Zo verplichten wij onszelf bij nieuw beleid en bij alle gemeentelijke projecten (zoals de aanleg van een weg, of de inrichting van een speeltuin) de omgeving te betrekken.
Op grond van de Omgevingswet kan de gemeenteraad besluiten bij welke particuliere ruimtelijke initiatieven participatie verplicht is. Het mag daarbij alleen gaan om initiatieven die afwijken van het omgevingsplan, de zogenaamde buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Omdat we het als gemeente belangrijk vinden dat omwonenden en andere belanghebbenden in een vroeg stadium worden betrokken bij de ontwikkeling van initiatieven, willen we in gevallen met veel impact op de omgeving participatie verplichten.
De gemeenteraad heeft in de volgende gevallen participatie verplicht gesteld:
Plancategorie | |
Stedelijk gebied | Woningbouw van 2 of meer woningen Nieuwe overige functies en bouwplannen, niet zijnde woningbouw, in strijd met het vastgestelde ruimtelijk beleid |
Buitengebied | Woningbouw van 2 of meer woningen Realiseren van een zonneveld in grondopstelling groter dan 100 m² Realiseren van een windmolen ongeacht de hoogte Omvorming verblijfsrecreatie naar wonen Nieuw recreatieterrein of uitbreiding bestaand recreatieterrein Toevoegen bebouwing op een historische buitenplaats Nieuw landgoed Nieuwe overige functies en bouwplannen, niet zijnde woningbouw, in strijd met het vastgestelde ruimtelijk beleid |
Stedelijk gebied en buitengebied | In alle gevallen ook voor tijdelijke activiteiten |
In deze gevallen moet u dus de omgeving te betrekken en hiervan verslag doen bij uw aanvraag omgevingsvergunning. U mag zelf bepalen op welke manier u dit doet. Echter, bij indiening van de aanvraag moet expliciet worden aangegeven hoe u derden heeft betrokken, wie dit zijn, wat het resultaat is van het overleg en wat er mee is gebeurd. Voor de wijze waarop participatie kan worden uitgevoerd, kunt u het onderstaande Participatiebeleid en het Stappenplan Participatie raadplegen.
Heeft u als aanvrager niet aan participatie gedaan, dan kan het college concluderen dat de aanvraag niet voldoet aan de indieningsvereisten. U krijgt eerst nog wel de gelegenheid om het 'gebrek' (geen participatie uitgevoerd) te herstellen. Als u dat dan alsnog niet doet, dan kan het college de aanvraag buiten behandeling laten.
Hoe belanghebbenden betrekken
Wilt u weten hoe u belanghebbenden bij uw plan kunt betrekken? Op de pagina Hulp en voorbeelden bij participatie leest u meer over wat u zelf kunt doen.