Prijsprikkel op restafval start in 2025

Inwoners krijgen invloed op hoogte eigen afvalstoffenheffing

De gemeenteraad heeft besloten om in 2025 de prijsprikkel op restafval in te voeren. De prijsprikkel houdt in dat als huishoudens minder vaak de restafval kliko aanbieden ze minder betalen dan wanneer ze de kliko vaker aanbieden. Ofwel de vervuiler betaalt. Het legen van een standaard kliko zal rond de € 5 per keer kosten. Als een huishouden het aanbieden van de kliko vanaf 2025 weet terug te brengen tot 7 keer per jaar, zou dat ongeveer tot dezelfde afvalstoffenheffing moeten leiden als nu. Andere gemeenten die de prijsprikkel hebben ingevoerd laten zien dat dat goed mogelijk is. Zo vermindert de hoeveelheid afval en kunnen er meer grondstoffen worden hergebruikt. Op dit moment produceert een gemiddelde inwoner 119 kilo restafval per jaar. Dit moet omlaag naar 100 kilo per jaar, omdat het restafval  verwerken steeds duurder wordt. De hoeveelheid restafval verminderen is de enige manier om de afvalstoffenheffing minder te laten stijgen.

Wat verandert er voor huishoudens in 2025?

Vanaf 2025 ziet de aanslag afvalstoffenheffing er anders uit. Eén- en meerpersoonshuishoudens betalen net zoals nu een vast bedrag aan afvalstoffenheffing. Hierin zit ook het aanbieden van de kliko’s met PMD (Plastic verpakkingen, Metaal en Drankkartons) en GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval). Boven op dit vaste bedrag betalen huishoudens een bedrag waar ze zelf invloed op hebben. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door het aantal keer dat ze restafval in de kliko aanbieden of restafval storten in een ondergrondse container. Wie dit minder vaak doet, betaalt ook minder. De verwachting is dat de kosten gelijk blijven, als huishoudens 7 keer per jaar restafval in een kleine kliko aanbieden. Tussentijds kunnen inwoners via www.mijnafvalweg.nl inzien hoe vaak ze de kliko hebben laten legen. Dat is vanaf 2025 ook mogelijk voor stortingen in een ondergrondse restafvalcontainer.

Waarom start de invoering in 2025?

Voordat de gemeente de prijsprikkel kan invoeren, moet er nog veel geregeld worden. Zo moeten er ondergrondse containers komen voor huishoudens die in appartementen en flats wonen. Zodat ook zij PMD en GFT kunnen gaan scheiden. De ondergrondse verzamelcontainers PMD voor gemeenschappelijk gebruik worden nu geplaatst. In 2024 starten we met het plaatsen van GFT-verzamelcontainers. Later komen er extra ondergrondse containers voor papier en karton.

Daarnaast zijn we in gesprek over de administratieve invoering van de prijsprikkel met de BghU. De BghU int de afvalstoffenheffing voor de gemeente.

Voordat de prijsprikkel in 2025 start, worden inwoners uitgebreid geïnformeerd onder meer over de kosten van het vaste tarief en de kosten voor het aanbieden van restafval.