Raadsinformatieavond over de wolf
De wolf heeft de Utrechtse Heuvelrug als leefgebied gevonden, maar wat doet dat met ons? De terugkeer van wolven roept veel reacties en emoties op. Dat zien we in de media en dat horen we in gesprekken met inwoners. Ook in de raad is dit onderwerp van gesprek.
Maandag 14 april was er een raadsinformatieavond over de wolf. Het doel was objectieve kennis en informatie te geven over de wolf en een handelingsperspectief te bieden.
Het programma startte met een inleiding van wethouder Anouk Haaxma. Hierin gaf ze aan dat er heel verschillend naar de komst van wolven wordt gekeken. Met angst, boosheid en bezorgdheid, maar ook met bewondering. De uitdaging die voorligt, is om elkaars mening en gevoel te respecteren. Om bereid te zijn elkaar een handje te helpen om met deze nieuwe situatie om te gaan.
Daarna gaf Projectleider Wolf van de provincie Utrecht een toelichting op de rol en taken van de provincie en van B12. Wolven zijn beschermde dieren. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. De provincie is het bevoegd gezag dat hierop toeziet. BIJ12 is een landelijke organisatie die zich in opdracht van de provincies richt op monitoring van wolven en helpt met beschermingsmaatregelen, zoals wolfwerende rasters.
Naast de provincie heeft ook de gemeente een rol. Twee medewerkers gaven een toelichting op de bevoegdheden en taken van de gemeente. Wat kunnen wij als gemeente doen? Wat kan de burgemeester doen in acute noodsituaties?
Vervolgens hield een ecoloog (en wolvendeskundige) aan de hand van stellingen een informatieve lezing over het gedrag van wolven. De raadsleden hadden verschillende vragen voorbereid. Hierop werd vanuit de provincie, gemeente of de wolvendeskundige een antwoord gegeven. Zo ontstond steeds meer beeld over hoe het samenleven met de wolf vorm kan krijgen.
De avond is voor iedereen terug te zien via de website van de gemeenteraad. U vindt daar de video, de presentatie en documenten aan.