Recreëren in een gebied waar een wolf kan rondlopen

Op de Utrechtse Heuvelrug wordt met enige regelmaat een wolf gezien. Wat kunt u het best wel en niet doen als u de wolf tegenkomt? Ook geven we antwoord op vijf veelgestelde vragen.

In het kort

  • houd uw hond aangelijnd, ook in de losloopgebieden
  • respecteer de wolf
  • neem langzaam afstand
  • als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken
  • loop de wolf niet achterna
  • voer de wolf niet 

Recreatie in gebieden waar ook wolven voorkomen

Hiermee informeren we ook onze gasten die vragen hebben over recreëren in natuurgebieden waar ook wolven kunnen voorkomen.

1. Kan ik met kinderen de natuur in?

Ja, dat kan. We begrijpen dat het best spannend kan zijn om in een gebied te komen waar ook wolven leven. Daarom is het goed om te weten dat de wolf de mens niet als prooi ziet. Een wolf toont van nature onverschillig gedrag, dat wil zeggen dat hij weinig interesse in mensen toont. Zolang u de wolf niet in het nauw drijft, zal hij afstand houden en er vandoor gaan. Over het algemeen valt een wolf mensen alleen aan als hij in het nauw gedreven wordt of wordt aangevallen.

2. Wat moet ik doen als ik een wolf tegen kom?

  • Het belangrijkste is om flink afstand van de wolf te houden als het dier op uw pad komt. Een meter of 50 à 100 is een goede richtlijn.
  • Heeft u een hond mee? Houd de hond dan aan de lijn en dichtbij u, ook in de losloopgebieden.
  • Voer of lok een wolf niet. Dit geldt ook voor alle andere in het wild levende dieren.
  • Komt de wolf toch te dichtbij, ren dan niet weg. Maak u groot of maak herrie om hem af te schrikken. Loop desnoods achteruit zodat er meer afstand ontstaat.

Als we ons allemaal aan deze regels houden, zorgen we ervoor dat de wolven wild blijven. Heeft u een ontmoeting met een wolf, geef dit dan door via Wolven in Nederland.

3. Is mijn hond welkom in de natuur?

U bent van harte welkom met uw hond. Voor de bescherming van alles wat leeft in de natuur is het wel belangrijk dat u uw hond aan de lijn houdt. Bijna iedere hond heeft een natuurlijk jachtinstinct en daarmee de neiging om achter wilde dieren aan te gaan. Door de hond aan te lijnen, kunnen we de wilde dieren die in de natuur leven beschermen. Een wolf gaat over het algemeen mensen uit de weg, maar zal zich wel weren tegen een hond die hem actief benadert. Daarom is het verstandig om de hond aan de lijn te houden in het leefgebied van een wolf. Houd er rekening mee dat wolven honden kunnen zien als concurrenten in hun territorium. Dus uw hond, zeker een hond die van nature nieuwgierig is en op wilde dieren af gaat, loopt een risico. Honden moeten daarom in wolvengebieden aan de korte lijn zijn en bij mensen blijven.
Veel honden zullen eerder dan uzelf merken dat er een wolf in de buurt is. Er zijn ook honden die aangeven dat er ‘gevaar’ is, en die zich zullen gedeisd houden.

4. Hoe zit dat in het hondenlosloopgebied?

Normaal gesproken hebben we hebben speciale losloopgebieden waar de hond los mag, mits onder appel. Omdat er een wolf in het gebied gesignaleerd is, moeten de honden nu ook in de losloopgebieden (tijdelijk) aan de lijn.  Wanneer u zich daar aan houdt, is er weinig kans op een confrontatie met een wolf. Wees alert en houd uw hond altijd in de gaten en geef een ontmoeting met een wolf door aan de boswachter van het gebied.

5. Kan ik met een paard de natuur in?

Ja, dat kan. Een wolf zal een paard, een veel groter dier dan hij, het liefste mijden. In het geval dat ruiters of menners een wolf tegenkomen is het advies:

  • Draaf of galoppeer niet weg, maar blijf rustig.
  • Plaats uw paard of paarden naast elkaar met het hoofd naar de wolven toe zodat de paarden de wolven kunnen zien.
  • Om de paarden niet te alarmeren, klap niet in uw handen of zwaai niet met uw armen.
  • Als de wolven niet meteen weggaan, stapt u langzaam naar of langs de wolven.
  • Volg de wolven niet, ook niet om foto’s te maken. Wolven zullen, net als alle wilde dieren, zichzelf verdedigen wanneer ze het gevoel hebben dat ze in het nauw worden gedreven.

(bron: www.nabu.de)

Meer informatie