Toekomstige dorpsvoorzieningen in Maarn en Maarsbergen

Voor een levendig dorp met een eigen karakter en samenhang zijn goede voorzieningen voor de inwoners essentieel. Niet alleen nu, maar ook voor de komende decennia. 

Stand van zaken

  • De raad koos in november 2023 voor een alternatief scenario, waarbij alle voorzieningen, met uitzondering van de kinderopvang, behouden worden op dezelfde locatie
  • In april 2024 is een woningbehoefteonderzoek uitgevoerd. Mede op basis daarvan heeft de raad in juli 2024 het woningbouwprogramma voor beide locaties vastgesteld
  • Op dit moment vertalen we de besluiten van de raad en de resultaten van het co-creatietraject naar een projectopgave met meerjarenplanning
  • De werkzaamheden in de sporthal zijn begonnen. In december 2024 zijn nieuwe scheidingswanden geplaatst en plafondplaten gemonteerd, waardoor geluid beter wordt gedempt
  • Vanaf 3 maart tot en met 17 april vindt onderhoud plaats aan de kleedruimten. Sportclubs die in de winter gebruik maken van de zalen, sporten gedurende deze periode weer buiten. Scholen en andere gebruikers die binnen blijven sporten, kunnen tijdens de werkzaamheden de kleedkamers blijven gebruiken
  • De gunning van de aanbesteding voor de verduurzaming van de sporthal wordt  halverwege maart definitief bekend. De verduurzaming omvat onder andere de vernieuwing en isolatie van het dak, isolatie van de wanden en het plaatsen van energiezuinige verlichting. De aannemer wordt binnenkort bekend gemaakt

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan plannen voor de toekomstige dorpsvoorzieningen in Maarn en Maarsbergen. Van september 2021 tot februari 2023 liep het co-creatietraject Doe Maarn Mee. Daarin hebben betrokken inwoners en organisaties met de gemeente samengewerkt aan een plan voor de dorpsvoorzieningen. In november 2023 en juli 2024 heeft de gemeenteraad besluiten genomen die de kaders vormen voor de invulling van de locaties. 

Realisatie dorpsvoorzieningen

De sporthal op het Trompplein wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Het dorpshuis wordt gesloopt en in kleinere vorm teruggebouwd. Hierdoor ontstaat ook ruimte voor de realisatie van een kinderopvang. Daarnaast wordt basisschool De Meent opnieuw gebouwd op het Trompplein. Aan de Breeschotenlaan wordt basisschool De Ladder opnieuw gebouwd. Doordat de dorpsvoorzieningen en scholen meerdere verdiepingen krijgen, ontstaat er op beide locaties ruimte om woningen toe te voegen.

Bekijk de weergave van de ontwikkeling per locatie.

Opstellen stedenbouwkundig kader

De volgende stap is het opstellen van een stedenbouwkundig kader. Een stedenbouwkundig kader is een plan dat bepaalt hoe een gebied wordt ingericht, met regels voor bijvoorbeeld gebouwen, mobiliteit en groen. Hiervoor  selecteren we een ontwerpbureau dat aan de slag gaat met de schetsontwerpen. In de uitwerking bouwen we voort op de inbreng die we eerder hebben opgehaald tijdens het co-creatieproces. Ook worden omwonenden en andere belanghebbenden in deze fase opnieuw betrokken. 

Aanmelden nieuwsbrief

We houden u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom dit project. Op deze projectpagina kunt u de meest recente informatie lezen. Daarnaast kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u automatisch op de hoogte van de voortgang en belangrijke mijlpalen.

Eerdere participatie en besluitvorming

Van september 2021 tot februari 2023 liep het co-creatietraject Doe Maarn Mee. Inwoners, organisaties en verenigingen uit Maarn en Maarsbergen en medewerkers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug werkten samen aan een plan waarin belangrijke voorzieningen en woningen een plek krijgen. Het resultaat van dit traject is gebundeld in het Masterplan, waarin drie verschillende scenario’s zijn beschreven. Meer informatie over het co-creatietraject vindt u op de pagina: https://www.heuvelrug.nl/masterplan.

Naar aanleiding van dit traject heeft de raad gevraagd om één van de voorgestelde scenario’s (scholen op Planetenbaan en sporthal en dorpshuis op Trompplein) én een alternatief scenario (alle voorzieningen behouden op de huidige locaties) verder te onderzoeken.

Vervolgens zijn diverse onderzoeken uitgevoerd en is op vier bewonersavonden in juni 2023 gevraagd om aanvullende adviezen. De raad heeft alle inbreng vanuit dit traject meegenomen in de besluitvorming en uiteindelijk gekozen voor het alternatieve scenario, waarin de voorzieningen (met uitzondering van de kinderopvang) op de huidige locatie blijven. Momenteel wordt het co-creatieproject geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie publiceren we op deze pagina.

Woningbehoefte

In april 2024 is het woningbehoefteonderzoek afgerond, waarin de behoefte aan verschillende soorten woningen in kaart is gebracht. Mede op basis van dit onderzoek heeft de raad in juli 2024 de woningbouwprogrammering voor beide locaties vastgesteld. De voorgenomen 56 woningen zijn met name bedoeld voor groepen die lastig een geschikte woning vinden, zoals jongeren, starters en senioren in een een- of twee persoonshuishouden.

Op de locatie Trompplein ligt de nadruk op levensloopbestendige woningen voor senioren, vanwege de nabijheid van voorzieningen. Daarnaast worden er zelfstandige studiowoningen voor jongeren gerealiseerd. Aan de Breeschotenlaan ligt de focus op woningen voor starters.