Uitvoeringsprogramma 2023-2026
In maart dit jaar is er een nieuwe gemeenteraad gekozen. De nieuwe raad heeft voor de komende vier jaar een raadsprogramma gemaakt. Het college heeft dit programma uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. Dit uitvoeringsprogramma heet Groen en Duurzaam Doen! Doen, omdat het programma actiegericht is. Groen en Duurzaam omdat hier de meeste ambitie ligt. Speerpunten zijn woningbouw, verkeersveiligheid, openbaar groen en verduurzaming.
Om het programma Groen en Duurzaam Doen uit te kunnen voeren is geld nodig. De afgelopen jaren heeft de gemeente flink op het geld moeten letten, omdat er een tekort was. Maar voor de komende drie jaar heeft het Rijk extra geld aan gemeenten gegeven. Dat is verwerkt in de begroting 2023-2026. De begroting heeft in 2023 een positief saldo (=overschot) van € 2,0 miljoen. Ook in 2024 en 2025 is het saldo positief. In 2026 is er wel weer een tekort. Met het positieve saldo kunnen we acties uit het uitvoeringsprogramma uitvoeren.
Het college is zich ervan bewust dat er grote sociale en maatschappelijke uitdagingen zijn. De grote prijsstijgingen en hoge energierekeningen raken al onze inwoners, ondernemers, organisaties en ook onze medewerkers.
Wethouder Rob Jorg van financiën zegt hierover: “Het college is blij dat het Rijk de komende drie jaar extra geld aan de gemeente geeft. Daardoor kunnen we na jaren van financiële krapte nu weer nieuwe ambities vervullen en acties tot uitvoering te brengen. In de begroting is ook een lastenverlichting voor inwoners opgenomen van 1,7% op afvalstoffen.”
Twee varianten
Het college geeft de raad de mogelijkheid om te beslissen hoe ze de ambities uit het raadsprogramma wil uitvoeren. Het college heeft hiervoor twee varianten A en B. Variant A is het uitvoeringsprogramma ‘Groen en Duurzaam Doen! Voor dit programma is voldoende geld beschikbaar. In variant B zijn extra mogelijkheden uitgewerkt, waarbij groen en duurzaamheid nog meer aandacht en geld krijgen dan in variant A. Bij beide varianten wordt de schuld afgebouwd. Kiezen voor meer opties moet altijd leiden tot een sluitende begroting. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door inkomsten te verhogen, taken niet meer (of anders) te doen of door de schuld langzamer af te bouwen.