Veelgestelde vragen
Op deze pagina staan algemene vragen en de antwoorden daarop over veiligheid tijdens de feestdagen.
Is al het vuurwerk verboden?
Ja, behalve fop- en schertsvuurwerk (categorie F1). Zoals sterretjes, fonteinen, knalerwten en trekrotjes. Vanaf 12 jaar mag je dit vuurwerk afsteken.
Waar kan ik vuurwerkoverlast melden?
Informatie over het melden van vuurwerkoverlast staat op de pagina vuurwerkoverlast.
Waarom is er een afsteekverbod?
Vuurwerk afsteken zorgt voor overlast voor mens en dier en milieuvervuiling. Met het afsteekverbod willen wij overlast voorkomen. Zo kan iedereen veilig en gezellig oud en nieuw vieren.
Als ik toch vuurwerk afsteek wat gebeurt er dan?
Als u vuurwerk afsteekt kunt u een taakstraf of boete krijgen. En uw vuurwerk kan in beslag worden genomen.
Wat gebeurt er als jongeren zich niet aan de vuurwerkregels houden?
Jongeren van 12 tot 18 jaar die zich niet aan de vuurwerkregels houden krijgen een Halt-straf. Een Halt-straf heeft verschillende onderdelen, zoals gesprekken met een Halt-medewerker en ouders van de jongeren. Meer informatie over een Halt-straf.
Elk jaar worden er jongeren naar Halt gestuurd omdat zij zich niet aan de vuurwerkregels houden. Ook bij vernielingen, brandstichting, geluidsoverlast en het lastigvallen van hulpdiensten kun je een Halt-straf krijgen.
Hoe hoog is de boete op het afsteken van vuurwerk?
De hoogte van de boete is van veel dingen afhankelijk. Is het wel of geen illegaal vuurwerk? Hoeveelheid vuurwerk heb je? Wanneer steek je het af? Enzovoort. De geldboetes beginnen bij € 100 en kunnen behoorlijk oplopen. In de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten (2020R001) staat de hoogte van de geldboetes en taakstraffen.
Hoe wordt er gehandhaafd op het vuurwerkafsteekverbod?
Er wordt gehandhaafd op dit afsteekverbod. Zo hebben de handhavers bijvoorbeeld meer diensten op momenten dat vuurwerkoverlast vaker voorkomt. In de praktijk wordt het afsteekverbod niet altijd nageleefd. De handhavers kunnen niet altijd en overal zijn. Er wordt ingezet op meldingen en locaties die vaak terugkomen in het kader van vuurwerkoverlast.
Het team districtelijke aanpak (TDA) van de politie Midden-Nederland geeft aan: Er wordt tijdens de verkoopdagen en oud en nieuw niet actief gehandhaafd op het vuurwerkverbod, behoudens eventuele excessen. In die gevallen wordt er ingeval van meldingen inzet gepleegd. Tijdens de jaarwisseling geldt hetzelfde. Voorafgaand aan deze dagen zijn er wel een aantal mensen in dienst die onopvallend op vuurwerk meldingen kunnen reageren. Vooral gericht op het achterhalen en in beslag nemen van illegaal vuurwerk.
Schade door vuurwerk (gezien). Wat kan ik doen?
Heeft u door vuurwerk schade aan of om uw huis? Kleine reparaties regelt u zelf met uw verzekering of de verhuurder van uw woning.
Is er schade aan gemeentelijke gebouwen of in de openbare ruimte? Zoals bijvoorbeeld een kapotte vuilnisbak of schade aan een speeltoestel? Meld dit bij ons.
Mag ik wensballonnen oplaten?
Nee, het is verboden om een (wens)ballon op te laten. Dit staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) artikel 4:9a:
- 'Het is verboden ballonnen, van welk materiaal dan ook, door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door het middel van helium of andere gassen, op te laten stijgen.'
Met een ballon bedoelen wij onder andere: herdenkingsballonnen, vuurballon, sfeerballon, gelukslampion of een ander voorwerp dat door open vuur of gas opstijgt en zonder sturing wegdrijft.
Waarom zijn er wel vuurwerkverkooppunten in de gemeente terwijl er een afsteekverbod geldt in de hele gemeente?
Wij hebben sinds 2022 en op initiatief van de gemeenteraad een volledig afsteekverbod. Dat ligt vast in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het afsteken van vuurwerk is verboden.
Het gaat dus niet om de verkoop van vuurwerk, het hebben of het afsteken van professioneel vuurwerk. Bijvoorbeeld vuurwerkshows door gecertificeerde bedrijven.
Lokale overheden mogen de verkoop van legaal consumentenvuurwerk niet verbieden.
Mijn huisdier heeft veel last van vuurwerk. Wat kan ik doen?
Lees de tips om vuurwerkangst bij huisdieren te voorkomen op de website van de dierenbescherming.