Werken aan klimaatbestendige en waterrobuuste gemeente

Het klimaat verandert snel. De gemeente is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zetten we de komende jaren extra in op het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Het Water- en Klimaatplan 2026-2029 beschrijft hoe we dat willen doen.

Wethouder Anouk Haaxma: “De gevolgen van klimaatverandering merken we steeds vaker. We nemen maatregelen die gericht zijn op het versterken van ons watersysteem. Op het verbeteren van de afvalwaterketen. Op het beperken van de impact van extreme weersomstandigheden en het bevorderen van duurzaamheid en biodiversiteit. Onze ambitie is een omgeving te creëren die aangepast is op de gevolgen van de klimaatverandering.”

De gemeente heeft een aantal wettelijk vastgelegde watertaken. Het Water- en Klimaatplan beschrijft hoe we deze taken willen uitvoeren en financieren via de rioolheffing. In het Water- en Klimaatplan worden extra middelen vrijgemaakt om verdroging-, wateroverlast- en hittestress tegen te gaan. Zo willen wij regenwater bergen in plaats van afvoeren. Schade door wateroverlast zo veel mogelijk voorkomen en de omgeving groen en koel houden.

Om het watersysteem in de toekomst goed te houden, is de hulp van bewoners, ondernemers en organisaties nodig. Bijvoorbeeld door de eigen buitenruimte groen in te richten. Wij gaan dit de komende jaren aanmoedigen met informatie, acties en een subsidieregeling.

Het college heeft ingestemd met het Water- en Klimaatplan waarin klimaatmaatregelen worden genomen. De rioolheffing stijgt tussen 2026-2029 elk jaar met 2.5% als deze plannen worden aangenomen. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad over deze plannen.