Bijeenkomst voor agrariërs en eigenaren hobbyhoefdieren is vol!

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de informatieve avond op maandag 27 januari in SCC De Binder. Het maximale aantal personen is al bereikt. Bij voldoende belangstelling gaan we een tweede bijeenkomst organiseren. Wilt u daarvoor uitgenodigd worden? Geef dan uw contactgegevens via het Registratieformulier door, zodat wij u zo nodig kunnen bereiken.

De wolf is terug in Nederland, ook in onze gemeente worden wolven gezien. De wolf is een beschermde diersoort. De provincie heeft als wettelijke taak de bescherming van de wolf te garanderen. We moeten maatregelen nemen en weer leren om zo goed mogelijk met deze dieren samen te leven.

Basisregels ontmoeting wolf

  • Ren niet weg
  • Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur 100 meter
  • Blijf op de toegestane paden en wegen
  • Komt de wolf te dichtbij? Ren niet weg, spreek luid en maak jezelf groot. Laat weten dat u er bent!
  • Loop de wolf niet achterna
  • Voer of lok de wolf niet
  • Kom je welpen tegen? Ga dan zo snel mogelijk weg
  • Houd uw hond kort aangelijnd

Lees meer over honden en wolven

U bent van harte welkom met uw hond in de natuur. Voor de bescherming van alles wat leeft is het belangrijk dat u uw hond aan de lijn houdt. Bijna iedere hond heeft een natuurlijk jachtinstinct en daarmee de neiging om achter wilde dieren aan te gaan. Door uw hond aangelijnd te houden voorkomt u contact van uw hond met een wolf en beschermt u op die manier uw hond. Ook beschermt u andere wilde dieren die in de natuur leven.

Welk risico geeft de wolf?

Veel honden merken eerder dan u dat zelf doet, dat er een wolf in de buurt is. Een wolf gaat over het algemeen mensen uit de weg, maar zal wel belangstelling tonen voor een hond die in zijn leefgebied rondloopt. Daarom is het verstandig om de hond aan de lijn te houden in het leefgebied van een wolf. Houd er rekening mee dat wolven honden kunnen zien als indringers in hun leefgebied, dat zij op zoek kunnen zijn naar een partner en met name in het voorjaar, hun welpen verdedigen. Dus uw hond, zeker een hond die van nature nieuwgierig is en op wilde dieren afgaat, loopt een risico.

Daarom is het advies om honden in wolvengebieden aan een lijn van maximaal 5 meter te houden en bij hun mensen te laten blijven. Komt de wolf toch dichtbij, ren dan niet weg. Kort de lijn van uw hond in en houd uw hond dichtbij. Maak uzelf groot of maak herrie om de wolf af te schrikken. Loop desnoods achteruit om meer afstand te nemen. Indien u zich in de natuur niet op uw gemak voelt, ga dan met anderen mee wandelen. Of kies voor de drukkere momenten overdag. Meer mensen betekent minder belangstelling van één of meerdere wolven.

Hoe zit dat met het hondenlosloopgebied?

In onze gemeente zijn er aan de rand van de dorpen losloopgebieden waar de hond los mag. Ook dan is het wél de bedoeling dat u de hond in de gaten houdt en dat hij bij u in de buurt blijft. En terugkomt als u hem roept. Wolven houden zich niet aan gebiedsgrenzen en kunnen per dag grote afstanden afleggen. Zij hebben mensen en honden véél eerder in de gaten dan andersom. Om risico’s te vermijden is het verstandig uw hond ook in de losloopgebieden aan een lijn van maximaal 5 meter te houden, omdat wij mensen anders in de meeste gevallen te laat zijn met reageren.

Meer informatie

Uitgebreide tips over wat te doen bij een ontmoeting tussen wolven, paarden, mensen en honden leest u op de pagina Wolf en Mens op de website van BIJ12 

Wolvenconsulent

De provincie Utrecht heeft een wolvenconsulent aangesteld. Bent u agrariër of heeft u beroepsmatig vragen over hoe om te gaan met de wolf? Neem dan contact op. U kunt ook bij hem terecht met vragen over het nemen van maatregelen of over het aanvragen van subsidie. 

Maatregelen tegen wolven

Wolven kunnen wel gevaarlijk zijn voor vee, zoals schapen. Het is daarom van belang om vee te beschermen en passende maatregelen te nemen.

Op de webpagina van BIJ12  ‘Faunaschade PreventieKit’ voor de wolf leest u zien met welke preventieve maatregelen u schade door wolven kunt voorkomen of beperken. Ook leest u wat u moet doen wanneer er schade is opgelopen door de wolf.

Er zijn wolvennoodsets in de vorm van een afweerraster beschikbaar. Commerciële veehouders en hobbyhouders kunnen na een aanval van vermoedelijk een wolf kosteloos gebruik maken van een raster. Bijvoorbeeld wanneer één of meer stuks vee (landbouwhuisdieren) zijn doodgebeten of gewond geraakt. Meer informatie over deze sets is beschikbaar bij de Faunabeheereenheid Utrecht

Subsidieregeling wolfwerende afrasteringen

Op de website van de provincie Utrecht vindt u informatie over de subsidieregeling voor wolfwerende afrasteringen. Houders van runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca's en paard(achtigen) kunnen met terugwerkende kracht vanaf 26 mei 2023 subsidie aanvragen om hun vee te beschermen. U vindt daar ook rekenvoorbeelden.

Aanrijding met een wolf

Er is een kans op een aanrijding met een wolf. Wat moet u dan doen? Rijd niet door en bel de politie via: 0900 88 44. Ook als het dier niet blijft liggen, maar doorloopt. Blijf ter plaatse en wacht de komst van de politie of betrokken deskundige af. Ga nooit achter aan het dier aan! 

Meer informatie

Onderstaande websites zijn de moeite waard om na te lezen:

  • BIJ12 Hier vindt u uitgebreide informatie over de wolf in Nederland
  • Provincie Utrecht Webpagina over de wolf in de provincie Utrecht
  • Wolven in Nederland Website met onder meer een wolvenmeldpunt en veel achtergrondinformatie over wolven
  • De kwestie Wolf, podcast in vijf afleveringen 

Melding maken

Meld direct bij het  Wolvenmeldpunt als u een wolf of sporen van een wolf heeft gezien. De resultaten van de meldingen leest u op de website van BIJ12.