Wolf
De wolf is terug in Nederland, ook in onze gemeente worden wolven gezien. De wolf is een beschermde diersoort. De provincie heeft als wettelijke taak de bescherming van de wolf te garanderen. We moeten maatregelen nemen en weer leren om zo goed mogelijk met deze dieren samen te leven.
Basisregels ontmoeting wolf
- Ren niet weg
- Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur 100 meter
- Blijf op de toegestane paden en wegen
- Komt de wolf te dichtbij? Ren niet weg, spreek luid en maak jezelf groot. Laat weten dat u er bent!
- Loop de wolf niet achterna
- Voer of lok de wolf niet
- Kom je welpen tegen? Ga dan zo snel mogelijk weg
- Houd uw hond kort aangelijnd
Wat kunt u doen?
Uitgebreide tips over wat te doen bij een ontmoeting tussen wolven, paarden, mensen en honden leest u op de pagina Wolf en Mens op de website van BIJ12
Meld direct bij het Wolvenmeldpunt als u een wolf of sporen van een wolf heeft gezien. De resultaten van de meldingen leest u op de website van BIJ12
Wolvenconsulent
De provincie Utrecht heeft een wolvenconsulent aangesteld. Bent u agrariër of heeft u beroepsmatig vragen over hoe om te gaan met de wolf? Neem dan contact op. U kunt ook bij hem terecht met vragen over het nemen van maatregelen of over het aanvragen van subsidie.
Maatregelen tegen wolven
Wolven kunnen wel gevaarlijk zijn voor vee, zoals schapen. Het is daarom van belang om vee te beschermen en passende maatregelen te nemen.
Op de webpagina van BIJ12 ‘Faunaschade PreventieKit’ voor de wolf leest u zien met welke preventieve maatregelen u schade door wolven kunt voorkomen of beperken. Ook leest u wat u moet doen wanneer er schade is opgelopen door de wolf.
Er zijn wolvennoodsets in de vorm van een afweerraster beschikbaar. Commerciële veehouders en hobbyhouders kunnen na een aanval van vermoedelijk een wolf kosteloos gebruik maken van een raster. Bijvoorbeeld wanneer één of meer stuks vee (landbouwhuisdieren) zijn doodgebeten of gewond geraakt. Meer informatie over deze sets is beschikbaar bij de Faunabeheereenheid Utrecht
Subsidieregeling wolfwerende afrasteringen
Op de website van de provincie Utrecht vindt u informatie over de subsidieregeling voor wolfwerende afrasteringen. Houders van runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca's en paard(achtigen) kunnen met terugwerkende kracht vanaf 26 mei 2023 subsidie aanvragen om hun vee te beschermen. U vindt daar ook rekenvoorbeelden.
Aanrijding met een wolf
Er is een kans op een aanrijding met een wolf. Wat moet u dan doen? Rijd niet door en bel de politie via: 0900 88 44. Ook als het dier niet blijft liggen, maar doorloopt. Blijf ter plaatse en wacht de komst van de politie of betrokken deskundige af. Ga nooit achter aan het dier aan!
Meer informatie
Onderstaande websites zijn de moeite waard om na te lezen:
- BIJ12 Hier vindt u uitgebreide informatie over de wolf in Nederland
- Provincie Utrecht Webpagina over de wolf in de provincie Utrecht
- Wolven in Nederland Website met onder meer een wolvenmeldpunt en veel achtergrondinformatie over wolven
- De kwestie Wolf, podcast in vijf afleveringen