Flexwoningen

Voor de lange termijn vitaliteit van onze dorpen zijn extra woningen nodig. Ook in onze gemeente zijn namelijk veel mensen op zoek naar een (andere) woning. Daarnaast groeit het aantal huishoudens in onze gemeente. Er is vooral behoefte aan sociale huur en middenhuur woningen. Daarom verkennen wij of we flexwoningen kunnen plaatsen. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige tijdelijke woningen die relatief snel zijn te (ver)plaatsen. Ze voldoen aan de kwaliteitseisen voor permanente woningen en zien er ook zo uit. Doordat de woningen in een fabriek worden gebouwd, wordt de overlast voor de omgeving beperkt tot enkele maanden. We zien deze woningen op een tijdelijke locatie als een goede oplossing voor woningzoekenden. 

De woningen zijn bedoeld voor lokale woningzoekenden die recht hebben op een sociale huurwoning of een huurwoning in het middensegment (tot Є 1.100/maand, prijspeil 1 januari 2024). Wij onderzoeken of we voor de middenhuur-woningen een voorrangsregeling kunnen opstellen voor starters uit de gemeente en essentiële beroepsgroepen. Zoals mensen die in Utrechtse Heuvelrug werken bij de politie, brandweer, in het onderwijs of de zorg.

In 2023 is op vier plekken in de gemeente gestart met een haalbaarheidsstudie. Voor iedere plek is op een rij gezet welke onderzoeken nog nodig zijn om hier eventueel flexwoningen te kunnen plaatsen. Het gaat om de locaties hieronder.

De locaties uit de haalbaarheidsstudie

Voor de terreinen in Doorn en Leersum zijn er geïnteresseerde partijen om hier flexwoningen neer te zetten. 

Verkennend onderzoek naar locaties voor flexwonen

Flexwoningen zijn één van de snelste manieren om extra woningen te bouwen. Maar ze mogen en kunnen niet overal worden geplaatst. Daarom was er een eerste verkenning naar geschikte plekken. Locaties die al bestemd zijn voor permanente woningbouw zijn uitgesloten. De woningen moeten voldoen aan eisen voor duurzaamheid, veiligheid en betaalbaarheid en passen in de wijk/straat waar ze komen. De voorkeur gaat uit naar een fabrikant met een kwaliteitskeurmerk vanuit de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Dan hoeven wij bij de vergunningverlening een groot aantal punten niet meer te toetsen.

Betrokkenheid omwonenden

Een belangrijk onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek is participatie met omwonenden en anderen. Dit om te horen hoe zij aankijken tegen de komst van de flexwoningen en vooral welke aandachtspunten zij nog zien bij de plaatsing van flexwoningen. Als uit (voorlopige) onderzoeken blijkt dat de locatie inderdaad geschikt is voor flexwoningen, dan wordt er per locatie een bijeenkomst voor omwonenden en woningzoekenden georganiseerd. Punten om over mee te denken zijn bijvoorbeeld de inrichting van de openbare ruimte, parkeren en andere zaken die kunnen spelen op de locatie. Deze punten worden meegenomen in de uitwerking. 

Contact

Voor meer informatie mailt u naar: projectondersteuning@heuvelrug.nl.